Кабінет Міністрів України встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6879 грн за тисячу кубометрів і скасував пільгові 1200 кубометрів газу для населення в опалювальний період, ціна яких була 3600 грн/тис. куб. м.

Тобто, якщо раніше в опалювальний період одна родина у міській квартирі з лічильниками спалювала 200 кубометрів газу на місяць, це коштувало 720 грн. Тепер це коштуватиме 1376 грн. А 200 кубометрів – це доволі скромні витрати блакитного палива. Для тих, у кого лічильника немає, експерти порахували у відсотковому співвідношенні – це призведе до підвищення цін на опалення та гарячу воду майже на 80 %. Попереднє підвищення ціни на газ для населення відбулося рік тому – в березні 2015 року. Через травневе здорожчання, кількість українських домогосподарств, які потребують субсидій, у 2016 році зросте майже на 50 % – до 9 мільйонів родин із приблизно 5,5 мільйона нинішніх. Очевидно, місяць травень для чергового підвищення тарифів обрали не випадково – аби до наступного опалювального сезону населення трохи «звикло» до нових «драконівських» тарифів.

Та не газом єдиним. Відповідно до рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, з 1 травня вартість електричної і теплової енергії, що її виробляють на АЕС, зросла майже на 8 % – до 45,42 коп. за кВт-год. Попереднє подорожчання електроенергії відбулося 1 січня – до 41,9 коп. за кВт-год.

Утім, соціальні стандарти в Україні зростають зовсім іншими темпами: у травні вони підвищаться на 6 %, а в грудні – на 10 %, якщо останнє рішення затвердить парламент.

Що кажуть експерти?

Анатолій Любаревич, науковець, керівник проекту Єдиної державної системи моніторингу енергоресурсів та послуг ЖКГ:

— Наразі ринок того ж газу має такий вигляд: монополістам дають написати всі свої затрати і кількість проданого газу, і всі ті цифри додаються у тариф. Але перевірити подані дані ніхто не може. Ні скільки насправді видобули, ні скільки продали, ні які насправді були втрати. Всі наші монополісти заробляють свої гроші не на прибутку, а на затратах, тому про якусь модернізацію мова просто не йде. Саме тому всі наші теплоенерго — завжди збиткові й не сплачують необхідних податків. Адже за всі їхні втрати заплатить кінцевий споживач. Тому підвищення тарифу — це додаткові гроші для монополіста. Реальна ціна від тарифу відрізняється в шість, сім разів. Додайте ще рекордні кошти в держбюджеті на субсидії. Якщо раніше на пільги закладали 23 мільярди гривень, то на субсидії передбачили вже 36 мільярдів цього року. І ці гроші знову віддаються безпосередньо монополісту. Замість того, щоб віддати їх споживачам «живими» грошима, щоб кожна людина могла або котел собі поставити, або витратити ті кошти на «зелену» енергію, або зекономити в якийсь інший спосіб.

Тарас Галайда, аналітик громадської організації «Публічний аудит»:

–        У нас приблизно 50-55 % населення використовують опалення без лічильника. Середня вартість опалення без лічильника на сьогодні становить 18 гривень (за 1 квадратний метр площі), а має зрости десь до 32 гривень. У деяких областях вона може досягати 45-50 гривень. Вартість гарячої води по Україні на сьогодні становить в середньому 40 гривень, а після зростання становитиме приблизно 72 гривні (за 1 кубометр), у деяких областях може досягати і 100 гривень.

Дмитро Дмитрук, директор центру «Соціальний моніторинг»:

–        Є програма підвищення соціальних стандартів. Вона передбачає, що мінімальні зарплати, пенсії й виплати зростуть на 12,5 %. Але не слід забувати, що колишній уряд планував інфляцію на рівні 12 %. Тобто, якщо все б склалося за планом, то вдалося б компенсувати лише поточну інфляцію. А ті 40 % інфляції, які були в 2014 році, і зниження рівня життя в 3 рази, жодним чином не було компенсовано. Відповідно, зростання тарифів ще більше позначиться на рівні життя населення.

Андрій Герус, виконавчий директор компанії Concorde Capital, екс-член Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), склад якої визначає президент:

–        Якщо держава підіймає тарифи, вона має бути чесною зі споживачами. До комісії висловлюються справедливі претензії стосовно інвестиційних програм. Чи за справедливими цінами закуповують труби для оновлення мереж? Чи справедливі тендери проходять на трансформатори, лінії електропередач? Зазвичай в інвестиційних програмах, тендерах є сумнівні речі. Так, був загальновідомий процес стосовно закупівлі трансформаторів для «Укренерго». Були наміри закупити їх за 2 млрд грн,  а насправді їхня ціна — менша за 1 млрд грн. Спочатку провели тендер, на якому їх закупили за 2 млрд, але потім здійнявся шум, і вартість раптово впала у майже два з половиною рази.

Яка позиція партії «Батьківщина»?

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко називає рішення уряду щодо тарифів на газ злочином проти населення України.  «Гройсман вирішив, що люди дуже мало платять за опалення. Він вибрав момент, коли опалювальний сезон вже завершений і нібито можна якось замовчати це підвищення. Це несумісно вже з життям багатьох родин в Україні. Навіть такі багато разів згадані меморандуми  МВФ не передбачають такого екстремального підвищення ціни на газ», – каже  Юлія Тимошенко.

«Уряд пропонує продавати населенню газ за ціною в 4,3 раза вищою, аніж вартість українського газу (включно з рентою, прибутком). Після введення нової ціни на газ, як оголосив Гройсман, 75 % людей в Україні будуть оформляти субсидії. І з бюджету на це буде витрачено понад 80 млрд гривень. Це більше, аніж виділено на Міністерство оборони і на захист країни від зовнішнього агресора», – пояснила політик.

На переконання лідера «Батьківщини», за збільшенням ціни на газ прихована «надвелика корупційна модель поводження з газом українського видобутку». Вона наголосила на тому, що газу українського видобутку вистачає на потреби населення, а його реальна вартість разом із видатками на транспортування та ренту за підсумками 2015 року становить 499 гривень – аж ніяк не 6879 гривень – за тис. кубометрів. Також варто зазначити, що за підсумками 2015 року «Укргазвидобування» видобуло 19 млрд 920 млн кубічних метрів, а населення спожило 17 млрд 100 млн.  Видобуто майже на три мільярди  кубометрів більше, аніж потрібно для потреб населення.

«НАК «Нафтогаз» закупляв в «Укргазвидобування» увесь 2015 рік за ціною 1590 гривень за тисячу кубометрів газу.  При цьому собівартість газу з плановим прибутком становить 499 гривень. Усе інше у вартості – це «драконівська» рента на газ – 70 %, яка була поставлена урядом Яценюка і становить понад тисячу гривень», – наголошує політик.

Партія «Батьківщина» наполягає, аби у Верховній Раді негайно було розглянуто питання необґрунтованого підвищення тарифів на тлі падіння ціни на газ на світових ринках. На жаль, більшість народних обранців останнім часом клопоталися «протисканням» закону під нового генпрокурора, і очевидно не вважають «драконівські» тарифи пріоритетним питанням.  Нагадаємо також, що вже понад рік у парламенті зареєстрований проект постанови щодо створення тимчасової слідчої комісії стосовно корупційної діяльності НАК «Нафтогаз», підготовлений депутатами «Батьківщини». Та розгляд проекту постійно блокують, адже у «Нафтогазі» сидять ті, хто обслуговує корупційні інтереси вищого керівництва держави. «Батьківщина» не відмовиться від своєї позиції, адже саме «тарифні» питання вважає пріоритетними.