Нинішня влада вкотре почала говорити про членство України в НАТО. Звісно це дуже добра розмова, але, на превеликий жаль, її розпочинають для того, аби відвернути увагу українців від основних проблем, яких накопичилося в країні більше, ніж вдосталь.

Минулого тижня Президент України повідомив журналістам, що має намір провести референдум щодо НАТО і якщо українці проголосують «за», то він докладе максимум зусиль, щоб наша країна стала повноцінним членом Північноатлантичного Альянсу… Якщо зусилля будуть пропорційними до тих, які президент доклав до безвізового режиму з ЄС, то його обіцянка видається доволі таки песимістичною!

Втім, саме твердження і розмова про референдум щодо НАТО зараз є доволі абсурдним. Виникає, зокрема питання, чому такий референдум влада планує в час, коли в умовах війни не доцільно витрачати гроші? Стати членом НАТО можна і без референдуму тим паче, якщо чинна влада постійно декларує свої євроатлантичні прагнення, а цивілізаційний вибір України уже зроблено.

Але, мабуть, не в тому суть. Влада розуміє, що це просто черговий виверт, бо, на жаль, доки ми не завершимо війну на сході, членство у НАТО нам наразі не бачити. Такі уже неписані постулати цієї організації. Хоча, мабуть і самому Альянсу варто змінювати свої принципи, зважаючи на сучасні виклики.

«Батьківщина» підтримує ідею євроатлантичної інтеграції України, адже це надає нам безпеку та гарантію цілісності держави. Ми також не виключаємо перспективи референдуму, але ми за голосування, яке реально піде на користь вирішенню цього питання, а не задля підвищення політичних псевдорейтингів нинішній владі…

Дивно ще й тому, що чинна влада могла б оголосити проведення референдуму ще три роки тому. Більше того, «батьківщинівці» в 2014 році передали до Адміністрації Президента понад 3 мільйони підписів «за» референдум про вступ України до НАТО.

І варто також наголосити на тому, що в НАТО Україну поки і не дуже чекають.
Адже Альянс відклав плани щодо зустрічі з українською владою для переговорів з використання системи протиракетної оборони в Європі. Гальмування переговорів пояснюють можливою надмірною реакцією Росії. Окрім того, українська влада затягує з ухваленням закону про нацбезпеку. І тут йдеться тільки про зустріч, а не про членство…

Михайло Цимбалюк, Фейсбук, 6 лютого 2017 року.