Україна не може бути домом однієї особи, яка вирішує коли і кому роздавати громадянство України, а й коли у кого його час забирати.

Рішення Президента України Петра Порошенка позбавити українського громадянства екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі в дечому було очікуване, адже еволюція Саакашвілі від друга нинішньої влади до активного опозиціонера відбулася дуже швидко. І влада в особі Президента довела, що опозиціонерів не сприймає.

З юридичного боку претензій до гаранта не мало би бути, оскільки згідно з законодавством, громадянство може надаватися і припинятися відповідним указом Президента України, але тут важливо наголосити, що Петро Порошенко роздав українські паспорти майже двом тисячам іноземців, серед яких багато так званих реформаторів. Про них і їхню роботу я неодноразово писав.

Україна уже тоді почала нагадувати власність тільки однієї людини і тільки однієї політичної сили, яка при бажанні запрошує у свої володіння кого заманеться… Якщо ж цей «хтось» не підходить, то його намагаються вигнати, як це відбулося із Міхеілом Саакашвілі.

Як на мене, одноосібно Гарант Конституції приймати рішення про надання громадянства України не мав би, оскільки це важливе рішення, від якого і залежатиме, хто будуватиме нову країну – дійсно патріоти чи тимчасові заробітчани.

Також варто пригадати прикрі випадки 2016 року, коли іноземцям, які мали працювати в уряді, оформляли українське громадянство за добу, а громадяни інших країн, які воювали на Сході України, місяцями не могли отримати українського паспорта.

Прикро, якщо з позбавленням громадянства України Саакашвілі в країні почалися репресії проти опозиції та спроба «закрити рот» усім тим, хто не згідний з нинішньою владою…

Громадянство України не повинно бути розмінною монетою у руках будь-кого, воно має гарантувати усі права і свободи, які належать і тим українцям, які проживають тут споконвіків.

А тому люди, які отримують громадянство, повинні бути по-справжньому потрібними нашій країні, і по-справжньому гідними звання Громадянина України. Коли ж громадянство отримано, то його просто не можна позбавляти одним розчерком пера, бо інакше у небезпеці можуть опинитися усі, хто вірить, що живе у правовій державі.

Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної парторганізації ВО «Батьківщина», Facebook,31 липня 2017р.