6 листопада 2017 року на філологічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація книги письменника, публіциста, краєзнавця з Івано-Франківська Василя Романюка «Сіймо, а збирати будем…».

Книга розповідає про геніальних будителів Галичини Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького. У центр свого дослідження автор ставить історико-етнографічну спадщину гуртка «Руська Трійця» і запевняє, що об’єктом краєзнавчих зацікавлень її членів було переважно Прикарпаття.

Від імені ректорату Львівської духовної семінарії Святого Духа, в якій навчалися учасники «Руської Трійці», присутніх привітав отець Володимир Крушельницький. Зокрема, він зазначив, що постаті великих будителів Галичини, їхній почин кожен із мешканців України відчуває і досі.

Автор книги Василь Романюк подякував усім, хто долучився до видання, і сказав, що ідеї членів «Руської Трійці» та їхня праця є актуальними і нині.

«У нашому нелегкому сьогоденні відстань у два століття робить постать Маркіяна Шашкевича для нас ще ближчою і закликає кожного з нас стати в обороні рідного краю і рідного слова», – цитує автора книги сайт ЛНУ ім. І. Франка..

Також Василь Романюк зазначив, що у своїй книзі він використав чимало архівних документів про відомих людей старої Галичини, зокрема, з метрикальних книг. Окрім того, видання вміщує спогади старожилів, багато світлин як давніх, так і наших часів та інше.

Доцент кафедри української фольклористики імені академіка Філарета Колесси Михайло Чорнопиский, звертаючись до учасників зустрічі, розповів про процес поширення ідей «Руської Трійці» на терени всієї України і додав, що такі книги потрібно видавати більшими тиражами, а відтак, максимально популяризувати об’єктивний погляд на українську культуру, науку та історію.
Проректор з науково-педагогічної роботи Ярослав Гарасим зазначив, що книга є вагомим внеском у літературознавство й історичні дослідження.

«Такі праці дозволяють нам не втрачати своєї національної опори і вибудовувати надійну гуманітарну сферу, яка надзвичайно потрібна нашій країні», – наголосив Ярослав Гарасим.

1

Участь у презентації взяв голова Львівської обласної парторганізації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

«Василь Романюк – це унікальна людина, яка, попрацювавши багато часу в архівах Львова, зуміла уточнити багато цікавих деталей про «Руську трійцю», зокрема і Маркіяна Шашкевича. Автор зумів розплющити очі плеяді науковців на невідомі досі факти діяльності «Руської трійці» – і дуже приємно, що до спільної праці він залучив до спільної праці керівництво вишу та студентство», – розповів Михайло Цимбалюк..

За його словами, це видання – книга-дискусія і підтвердження того, як можна не припиняти пошук у великій історії.