Заборонити батьківські комітети не можна дозволити… У Міністерстві освіти на науки заплуталися в тому – де ж варто ставити кому в першому реченні. Минулого тижня галас довкола батьківських комітетів здійнявся після того, як у соціальних мережах з’явилося повідомлення про те, що головний освітянин України Лілія Гриневич нібито заборонила батьківські комітети у школах.

Пізніше міністр спростувала інформацію про заборону батьківських комітетів. За її словами, у Міністерства немає повноважень на врегулювання питань діяльності батьківського самоврядування. Складається враження, ніби у Міносвіти наскільки звикли до постійних батьківських «добровільних» внесків, що включили ці комітети у своє підпорядкування, а насправді ж це незалежне об’єднання, яке, маємо визнати, втратило свій справжній формат і мету.

Звісно, батьківські комітети у школах та садочках потрібні, але не в такому вигляді як вони зараз працюють. Наразі батьківський комітет – це лише виконавець доручень керівництва, яке здебільшого чомусь не вважає за потрібне звітувати перед батьками, для чого потрібні ті чи інші речі, на які збираються кошти. Також керівництво шкіл часто банально не радиться з батьками щодо будь-яких питань матеріально-технічної бази.

Зараз основне завдання більшості батьківських комітетів навчальних закладів – збір грошей на потреби учнів. Але батькам потрібно перестати бути колекторами, а натомість стати партнерами. Так, між учнями та адміністрацією навчального закладу має бути ланка, яка мала би виконувати громадський контроль за освітнім процесом, батьківський комітет повинен бути залучений до організації різноманітних заходів, об’єктивності оцінювання знань учнів, але в жодному випадку тут не має бути фінансової складової. Єдиний варіант – це створення благодійних фондів (європейська модель), лише за умови, що це відбувається добровільно і без «чорної бухгалтерії». Водночас Міністерство освіти на науки не може знімати з себе відповідальності за забезпечення матеріальної бази шкіл та дошкільних закладів.

Як юрист дозволю актуалізувати справжню функцію батьківських комітетів – це органи самоврядування. Згідно із чинним законодавством, батьківські комітети мають право вносити пропозиції керівництву та іншим органам самоврядування загальноосвітньої установи й одержувати інформацію про результати їх розгляду, брати участь в обговоренні локальних актів загальноосвітньої установи, виносити громадський осуд батькам, які ухиляються від виховання дітей у родині, голова комітету може бути присутнім на окремих засіданнях педагогічної ради, інших органів самоврядування з питань, що відносяться до компетенції комітету.

… В нашій країні наскільки все комерціалізувалося, що за «безкоштовну медицину» ми платимо, за «безкоштовну освіту» теж платимо. На жаль, держава не може виконувати конституційних зобов’язань, а в результаті потерпають звичайні українці, які без грошей в кишенях просто мають зв’язані руки…

Михайло Цимбалюк, Zaxid.net, 8 лютого 2018 року