Колись славний населений пункт, який був відомий як місто калійників, а нині невелике містечко Стебник Львівської області, в якому мешкає понад 20 тисяч осіб, вже в найближчому майбутньому може стати просто ще одним мікрорайоном Дрогобича. А все через те, що ті підприємства, за рахунок яких функціонував та розвивався цей населений пункт, занепадають, а відновлювати їх ніхто не збирається.

Підсилює загрозу повного краху Стебника і непродумане, недосконале об’єднання територіальних громад. Так, в більшості перспективних планів, які обговорюють зараз, питання створення ОТГ з центром у Стебнику ніхто не згадує. Йде боротьба за те, чи буде на Дрогобиччині тільки чотири ОТГ (з центрами у Дрогобичі, Бориславі, Трускавці та Меденичах), чи центрами громад стануть ще й селища Підбуж, Східниця та деякі села Дрогобиччини. А Стебник, не запитуючи ні владу цього міста, ні його жителів, у владних кабінетах «приписали» до Дрогобича.

Прикро, що поруч з одним з найбільших бальнеологічних курортів Європи – Трускавцем – формується такий собі острівець бідності та депресії. Центральна та обласна влада просто не звертають уваги на проблеми Стебника. Якщо мешканці міста ще раніше покладали надію на децентралізацію, то тепер звертаються до свідомості чиновників.

В тому, що населений пункт поволі втрачає своє обличчя немає вини ані мешканців, ані міського голови, «батьківщинівця» Петра Старосольського, оскільки в цьому місті просто відсутні джерела наповнення місцевої казни. Тут радше можна говорити про те, що у Дрогобицькій міській раді (саме їй підпорядковується Стебник) та Львівській облраді чи адміністрації просто не дослухаються до мера. І ми з кожним разом переконуємось, що через партійну приналежність, Стебник фінансується за залишковим принципом.
На жаль, зараз спостерігаємо тенденцію, що промислові міста України і на Заході, і на Сході залишаються наодинці зі своїми проблемами, бо із закриттям основних великих підприємств обмежують і можливості до розвитку. Як наслідок бачимо стан доріг у Стебнику – там легше пересуватися пішки або на велосипеді, але не на авто.

Постійно спілкуюся з міським головою Стебника і він неодноразово звертався до обласного керівництва посприяти у фінансуванні на ремонт основних автомагістралей міста, проте реакції не було жодної. І це при тому, що місто готове долучитися у співфінансуванні – основне ж відремонтувати дороги. Тим паче, що після обвалу карстових порід у зоні рудника №2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал» транзит великогабаритного транспорту відбувається через Стебник, в обхід аварійної ділянки – це рішення було прийняте без згоди місцевої влади

До речі, про провал земної поверхні неподалік Стебника… Ми покладаємо великі сподівання на нашого земляка віце-прем’єр міністра України Степана Кубіва у вирішенні цього питання. Впевнений в тому, що народний депутат від ВО «Батьківщина» Іван Крулько, після відвідин Стебника, разом з урядовцем сяде за стіл перемовин і справа піде на зрушення. Бо не хочеться вірити, що відбувається процес навмисного задавнення проблеми, яка, вірогідно, починає бути комусь вигідною.

У Стебнику невирішеним залишається питання розмежування земель між населеними пунктами в тій частині, де розташований «Полімінерал». На це в місті знайшли частину грошей, решту – з обласного бюджету так і не отримали. І такі фінансові проблеми у Стебника є постійно, оскільки весь ресурс перерозподіляють у Дрогобицькій міській раді і, ймовірно, не завжди об’єктивно. Врятувати місто може надання йому статусу обласного підпорядкування – тоді значна частина надходжень від податків залишатиметься на місці, а фінансування з обласного бюджету буде йти напряму. Тим більше, що на Львівщині ми маємо приклад Моршина – міста з населенням 6 тисяч осіб і обласного підпорядкування.
Нині основне – зберегти населені пункти України, надати їм стимул до розвитку та подальшого процвітання, бо наразі статистика доволі невтішна – за роки незалежності з мапи нашої країни зникло майже 700 сіл та селищ…

Оскільки і міський голова Стебника Петро Старосольський, і секретар Стебницької міської ради Андрій Петруняк є представниками партії ВО «Батьківщина», то саме наша політична сила вирішила допомогти місту калійників вирішувати наболілі проблеми. Напередодні народний депутат України, «батьківщинівець» Іван Крулько побував у Стебнику, де зустрівся з громадою міста. Нардеп пообіцяв громаді Дрогобицького району поінформувати лідера партії ВО «Батьківщина» Юлію Тимошенко про проблеми Стебника та розглянути їх у комітетах Верховної Ради України. За вирішення проблемних питань міста особисто беру відповідальність і на себе, адже добре розумію, що справжню Україну творять працьовиті люди з невеликих населених пунктів.

Михайло Цимбалюк, голова «Батьківщини» на Львівщині, екс-керівник Львівської обласної держадміністрації, Високий Замок, 22 березня 2018 року