Підступне підвищення ціни на газ на майже 24% – це додатковий податок на кожного українця. Про це сьогодні, 23 жовтня, на прес-конференції у Львові заявив голова Львівської обласної організації ВО “Батьківщина” Михайло Цимбалюк.

Найгірше, за його словами, що цей податок, який зовсім не обов’язковий, не піде ні на розвиток економіки, ні на нарощування газовидобутку, ні на підвищення добробуту громадян. “Він піде на виплату процентів приватній організації МВФ і на премії членів правління “Нафтогазу”, – наголосив Михайло Цимбалюк, коментуючи рішення уряду від 18 жовтня про підвищення ціни на газ для населення. При цьому він нагадав, що голова “Нафтогазу” Коболєв торік заробив 127 млн грн. Чи це справедливо?

За словами Михайла Цимбалюка, “підніметься ціна на все. Адже складова газу є у собівартості 70% від усіх товарів”.

“80% українських родин не зможуть розрахуватись за комунальні послуги, на оплату яких підуть всі заощадження, що їх українців збирали, аби заплатити за власне оздоровлення чи за освіту дітей.

Це підступне рішення, бо Уряд його ухвалив у переддень опалювального сезону, наче навмисно, щоб люди не встигли оформити субсидії”, – зазначив голова обласної “Батьківщини”.

Аргументи Уряду, що підвищення ціни на газ – то вимога МВФ – це не правда, бо ніде  в угодах з МВФ про це не йдеться. Також не витримує жодної критики посилання на те, що, мовляв, така ціна у Європі. У європейських країнах різна ціна газу, до того ж вона узгоджена із тамтешніми зарплатами. Економічно ж обґрунтована ціна на газ для населення в Україні, за оцінкою фахівців, нині становить 3400-3600 гр за куб. м. Більше того, для потреб населення потрібно 18-20 млрд куб м. газу. І цей обсяг Україна може перекрити власним видобутком, – зазначив Михайло Цимбалюк.

Михайло Цимбалюк наголосив, що ВО “Батьківщина” зробить все можливе, щоб це злочинне рішення Президента Порошенка і Уряду Гройсмана не набрало чинності. Зокрема, партія вимагає скликати позачергову сесію Верховної Ради України з цього питання. А також звернулась до депутатів всіх рівнів, щоб вони виступили на захист людей.

Друга вимога – встановити винних і притягнути до відповідальності всіх причетних до ухвалення постанови про підвищення ціни на газ.