4 травня. Дата, про непересічність якої мало хто знає, і без якої, водночас, неможливо уявити європейську політику XX сторіччя. Саме цього дня, рівно 40 років тому, прем’єр-міністром Великої Британії стала Маргарет Тетчер.

І справа не в тому, що вона виявилася першою в історії жінкою, яка очолила уряд однієї з наймогутніших на планеті держав, та єдиним головою британського Кабінету міністрів, який обіймав цю посаду тричі поспіль.

Взявши відповідальність за Британію у наднепрості часи, Маргарет Тетчер не лише впоралася з викликами, що стояли перед Об’єднаним королівством – зупинила економічний занепад, реформувала базові галузі промисловості, захистила території від військової агресії. Вона заклала підвалини для подальшого розвитку своєї Батьківщини.

Для мене Маргарет Тетчер завжди була прикладом… ні, не політика, а державного діяча, чиї принципи та досвід варті наслідування.

«Ніщо не повинно зупиняти твій рух до мети, яку ти вважаєш правильною», – сказала вона мені під час нашого останнього прощання.

А ще чомусь зараз пригадується її загальновідоме: «Хочете щось обговорити – йдіть до чоловіка; хочете реально зробити – йдіть до жінки».

Не завжди залізна, але завжди справжня Леді, яку любили, боялися і не ризикували зневажати.