Проблеми української системи освіти є прямим наслідком відсутності справжніх структурних реформ упродовж 28 років незалежності. Про це у своєму блозі написала виконувачка обов’язків голови «Батьківщини» Львова Наталія Тимчій.

На її думку, в Україні не відбулося достатньо якісних змін в освіті – брак дошкільних закладів освіти, сотні проблем у школах, фактично знищена професійно-технічна освіта і, нарешті, малопридатна до сучасних ринкових і глобальних вимог вища освіта.

«Не хочеться нікого образити, бо і в загалом Україні, і у Львові зокрема ми маємо чудові дошкільні заклади, висококласні школи й університети, які дають хороший рівень знань. Але, якщо говорити про систему освіти в цілому, то вона хороших слів фактично не заслуговує», – зауважує Наталія Тимчій

Політик переконана, що формування українського громадянина починається із садочків, у які у Львові щастить потрапити далеко не усім діткам.

«Шкільні вчителі в Україні давно стали справжніми героями, які спроможні роками працювати за копійчані заробітні плати, а діти часто стикаються із тим, що не завжди залежить від окремого вчителя – старими методами донесення знань, наболілим для усіх булінгом, а також системними періодичними фінансовими поборами», – вважає Н. Тичій.

Є чудові науковці та освітяни, є хороша динаміка в окремих ліцеях та університетах, які є лідерами серед закладів вищої освіти України, є прекрасна молодь, а тому, переконана “батьківщинівка”, говорити однаково про всі дошкільні, шкільні заклади й університети,  як і про всіх випускників, не можна.

Однак вона із сумом констатує, що більшість дітей у Львові залишаться без дошкільної освіти оскільки, щоб записати дитину у садочок, потрібно ставати у чергу відразу після народження немовляти, або ж «вирішувати» справу не зовсім законним шляхом. А для приїжджих дітей навчання у садочках Львова уже скоро складатиме 2066 гривень на місяць, а це більша ціна, аніж здобуття освіти за окремими напрямками підготовки фахівців у вищій школі.

Наталія Тимчій вважає, що поряд із оборонним сектором та медициною, освіта має бути головним пріоритетом сучасної Української Держави.

На її думку, потрібно припинити фінансування освіти та науки за залишковим принципом, а забезпечити по-справжньому гідні заробітні плати педагогам і належне матеріальне забезпечення закладів освіти – саме у такий спосіб ми зможемо стимулювати внутрішні перетворення самого принципу надання освітніх послуг і належно контролювати цей процес.

Вона переконана, що освіта в Україні – це питання національної безпеки відтак вона повинна бути безкоштовною – від початкової до вищої, а доступ дітей та молоді до всіх рівнів освіти не може залежати від заможності батьків.

Н. Тимчій звертає увагу на те, що базові ідеї розвитку освіти викладені у «Новому курсі України» Юлії Тимошенко.

«Щиро вірю, що після парламентських виборів ми таки матимемо можливість втілювати їх в життя. Бо без належної освітньої системи ми приречені бути лише інструментом у руках внутрішніх і зовнішніх маніпуляторів. А я хочу, щоби мої діти були творцями, а не маріонетками», – резюмує очільниця «Батьківщини» Львова.