Нещодавно вибори до Верховної Ради України засвідчили безпрецедентне прагнення українців до повного оновлення і перезапуску всієї політичної системи країни. Водночас, голосування, яке на перший погляд важко пояснити аргументами розуму, демонструє низку інших суспільних тенденцій –  домінування нового “молодіжного” способу мислення і прийняття рішень, прагнення інтенсифікувати суспільні перетворення та чітко виражений “голод” на якісних нових лідерів.

Саме про вибори до Верховної Ради України, проблемні питання Львова, новий погляд на потреби молодіжної політики журналіст видання West News поспілкувався із очільницею Львівського міського осередку ВО «Батьківщина» Наталією Тимчій.

– Нещодавні парламентські вибори можна вважати історичними: одноосібну більшість здобула політична партія, яку створили буквально перед виборами. Другими стала відверто проросійська сила, «Батьківщина» – третя і це можна вважати позитивним результатом в умовах шаленого передвиборчого популізму. Як Ви оцінюєте результати волевиявлення українців?

– Передовсім варто сказати, що я і мої колеги поважаємо кожен голос українців і віримо, що навіть виборці на сході України насправді не є проросійсько налаштованими. Просто, на жаль, з року в рік ми стаємо свідками того, що дуже часто люди голосують «за своїх», а не за реальні програми чи гідних лідерів. Про результати «Слуги народу» уже багато сказано і напевно немає сенсу надто сильно розвивати цю тему. Очевидним є факт, що українці після п’яти років розчарувань і знівельованих надій відчули відразу до старої політичної системи, а відтак віддали свій голос за тих, у кому побачили перспективу кардинальних змін.

Результати «Батьківщини» не вважаю достатньо високими, але, якщо таки відкинути фактор протесаного голосування, то наша політична сила отримала найбільшу підтримку виборів з-поміж партій, які мають чітке проєвропейське спрямування. Ріст рейтингів «Батьківщини» у порівнянні із попередніми виборами відбувся і загалом в Україні, й у Львові та на Львівщині. Фактично нас випередили лише новостворені партійні проєкти, а досвід показує, що проєкти, які запускають «під вибори» не є надто міцними й довговічними.

Переконана, що кожен українець, який віддав свій голос за ВО «Батьківщина», зробив це абсолютно усвідомлюючи реальну силу і вагу нашої політичної сили. Саме у нашій команді українці, які голосували не протестно чи трендові, побачили реальний шанс на зміни. Очевидно, що для кожного члена «Батьківщини» результати виборів передовсім є великим кредитом довіри зі сторони українців, який ми намагатимемось максимально виправдати і на загальнонаціональному рівні, і на місцях. Вірю, що нам це вдасться, адже «Батьківщина» – це не лише партійці, це також кожен, хто довіряє нашій політичній силі і готовий змінювати країну на краще.

Тобто на наступних – місцевих – виборах Ви очікуєте кращого результату?

– Немає жодних сумнівів, що показники «Батьківщини» будуть вищими. Про це свідчить динаміка електоральних настроїв українців. Для прикладу: у Львівській міській раді з 2010 року ми не мали жодного депутата, але це не стало на заваді активній діяльності членів «Батьківщини» і, як результат, довіра до нашої політичної сили у місті значно зросла. Якщо говорити про область, то саме Львівщина у кількісному співвідношенні дала найбільшу кількість голосів ВО «Батьківщина» як на президентських виборах, так і на позачергових виборах до Верховної Ради.

Це свідчить про те, що люди по-справжньому цікавляться політичним життям, починають  аналізувати суспільно-економічні процеси і готові віддавати свій голос не за «гречку» чи популістичні обіцянки, а за реальний план виведення країни із кризи. Звісно, що нам ще далеко до зародження справжньої політичної культури, але вважаю, що ріст популярності «Батьківщини» є однією із чітких ознак того, що критичне, тверезе мислення починає переважати у суспільстві. Якщо цей процес триватиме і надалі, то місцеві вибори можуть кардинально змінити весь політичний ландшафт нашої країни, адже у контексті децентралізації саме влада на місцях отримує ключові можливості для покращення добробуту мешканців тих чи інших регіонів.

– Якщо акцентувати увагу на проблемах Львівщини і Львова, то що Ви і Ваша політична сила можете запропонувати як альтернативу тим процесам, які відбуваються зараз? Зі сторони зовнішнього спостерігача Львів виглядає доволі таки взірцевим містом…

–  Ми не тільки можемо запропонувати альтернативні шляхи розвитку міста і всього регіону – ми уже це робимо. Для мене Львів є найкращим місцем на землі – його атмосфера, особливий дух, висока культура і те неймовірно загадкове відчуття рідного дому, яким «дихають» усі тутешні вулички створюють для кожного львів’янина і гостя міста якесь особливе індивідуально-інтимне сприйняття міського простору. Мабуть саме тому упродовж багатьох поколінь Львів є окрасою Європи, столицею багатьох культур, «П’ємонтом» українства. Але те, що зараз відбувається з містом, на превеликий жаль, нагадує мені шалену гру без правил.

За час правління чинного мера Львову створили привабливу для зовнішнього світу ширму: «Львів відкритий для світу», Львів як місто туризму, цілодобових розваг та інноваційних рішень… І такий образ має свої позитивні функції, але для нас – львів’ян – очевидною є фіктивність створеного чинною владою міфу про комфортний та успішний Львів. Реальність набагато жорстокіша…

Незаконні забудівлі, неякісні ремонти доріг і тротуарів, руйнування історичного ареалу міста, сміттєві кризи, занедбаність цілих районів, безгосподарність, соціальне розшарування, спричинене тіньовим туристичним ринком та багато інших проблем є реаліями кожного львів’янина.

Чинний мер міста любить вихвалятися успіхами Львова, але ключові досягнення є заслугою самих львів’ян, а не влади. Насправді ж місцева влада повинна займатися передовсім господарськими і стратегічними питаннями, а не гратися у «велику політику», як це надто часто робили представники ЛМР. Головними завданнями міської влади на нинішньому етапі розвитку Львова й України є доволі таки елементарні речі – очищення усіх вулиць міста від бруду і снігу, забезпечення якісного транспортного сполучення, турбота про життя і безпеку мешканців, створення максимально сприятливих і – наголошую – прозорих умов для підприємницької діяльності, збереження надбань попередніх епох та інше. На превеликий жаль, теперішня львівська влада із жодним з цих завдань не може впоратися. Львів’яни це чудово розуміють і саме тому під час позачергових виборів до Верховної Ради «Самопоміч» у Львові суттєво поступилася ВО «Батьківщині» та іншим політичним силам.

Люди постійно звертаються до нас із численними проблемами, пов’язаними із безгосподарністю у місті. Ми намагаємося допомогти у межах своїх повноважень і кожне звернення фіксуємо для того, аби у майбутньому мати змогу упроваджувати системні зміни. Ми вдячні кожному мешканцю міста за постійну комунікацію та прагнення покращити наш спільний міський простір.

Львів’яни дуже амбіційні люди  і це чудово! Кожен з нас розуміє, що саме Львів повинен стати взірцевим містом, яке покаже приклад якісних змін для всієї країни. І, вірю, що ми таки станемо такими – уже зараз у нашої команди є чіткі плани, як наблизити Львів до своєрідного ідеалу сучасно-автентичного життєвого простору, який був би зручним для мешканців і для туристів. Дуже хочу, аби мої діти жили в успішній країні і по-справжньому комфортному місті…

– Мабуть, справжній сенс політичної діяльності якраз і полягає у творенні якісного суспільного простору для своїх дітей і прийдешніх поколінь. Але і в Україні, і на Львівщині ми маємо надзвичайно гостру проблему, не вирішивши яку будь-яка політика втратить сенс – ідеться про масову міграцію молоді закордон. Чи маєте Ви методи того, як припинити цей процес?

– Переконана, що молодіжна політика мусить бути ключовим аспектом орієнтованої на майбутнє держави, і саме молодь має мати реальні інструменти й важелі впливу на усі процеси в країні. Теперішнє суспільство змінилося і зараз молодь потребує, навіть вимагає, у держави цілого комплексу умов й «правил гри» для того, аби відчувати себе повноцінною особистістю. Якщо держава не може забезпечити цього комплексу, то цілком природно молодь шукає кращої долі за межами країни.

Впевнена, що передовсім необхідно забезпечити повністю безкоштовну, і водночас якісну, освіту для усіх українців, починаючи від дошкільних закладів і закінчуючи вищою освітою. Освіта – це один із ключових аспектів, які зараз турбують молоді українські сім’ї, і це також запорука успішного розвитку усієї держави. У Львові ми стикаємося із катастрофічним браком закладів дошкільної освіти і часто не найвищою якістю місцевих шкіл. Ці проблеми потрібно розв’язувати якомога швидше, бо кожен втрачений день уже зараз коштує нам десятків втрачених років, як результат неякісної освіти.

Також і загалом по країні, й у Львові, ми повинні забезпечувати функціонування інфраструктури спортивних майданчиків, стадіонів, залів, місць для культурного дозвілля тощо.

Окрім того, аби молодь не зобов’язана була ставати виключно фахівцями у сфері ІТ, торговцями чи працівниками сфери обслуговування, влада повинна давати можливість знаходити гідне місце праці, маючи профільну освіту у тій чи іншій сфері. У «Новому курсі України» Юлія Тимошенко пропонує для цього запровадити податкові переваги для підприємств, які наймають на роботу молодих фахівців. Таке стимулювання успішно діє в багатьох країнах світу і може мати свій ефект в Україні. Скажімо, якщо роботодавець забезпечує відповідну кількість щойно дипломованих фахівців офіційним працевлаштуванням, то він отримує пільги від держави чи зниження податків. Окрім того, держава, як зрештою і місцева влада, повинна надавати молоді усі умови для започаткування власної справи – це і спрощення реєстрації підприємства і дешеві кредити для бізнесу.

Ще одним важливим аспектом молодіжної політики повинно бути житло. На загальнонаціональному рівні потрібно запровадити практику іпотечних кредитів до 3% річних. Такі кредити мають бути довготривалими (навіть до 30 років) для того, аби молоді родини могли самостійно без стресів їх погашати. На місцевому рівні влада міста також повинна розв’язувати проблеми «метрів квадратних» для молоді. Величезна кількість квартир у Львові зараз перебувають у «тіньовому» секторі економіки, а їхня оренда ніким не фіксується і не регулюється. Натомість варто було б цей сегмент вивести з «тіні», запровадити програми з дешевої оренди житла для підтримки перспективної молоді та молодих сімей. Це можливо, хоч для нинішнього Львова і звучить утопічно.

– Що особисто для Вас є найскладнішим у процесі політичної боротьби? Адже з одного боку ваша політична сила декларує конкретні ідеї, які сприймаються суспільством стовідсотково, а з іншого – ми маємо доволі таки аморфного переможця виборчих перегонів…

–  Найскладніше – це долати популізм і брудні технології. У своїй роботі ми намагаємося оперувати конкретними рішеннями конкретних проблем. Злучаючи громадськість й експертів, випрацьовуємо пропозиції, які дійсно можуть змінити країну на краще, зробити її успішною. Натомість наші конкуренти послуговуються доволі таки низькопробними лозунгами і часто завойовують довіру людей. Власне долати цей феномен найскладніше, але, як я уже говорила, ми зараз перебуваємо на шляху формування політичної культури і критичного громадянського суспільства і це вселяє надію, що скоро українці аналізуватимуть конкретні пропозиції і менше зважатимуть на лозунги.

Більше того, я переконана, що так воно і буде, адже насправді ми маємо дуже розумне місто чудових і працьовитих людей. Наступні вибори це доведуть обов’язково.

–  Дякуємо за розмову.

Вестньюз