Нещодавно депутати Турківської районної ради ухвалили звернення до Президента України та Верховної Ради України щодо недопущення продажу земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомила голова фракції ВО «Батьківщина» у Турківській районній раді Мирослава Павлик.

«Президент України Зеленський та представники депутатської більшості у Верховній Раді заявили про намір цього року скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення та відкрити ринок землі для іноземців.

Сільськогосподарська земля – це не просто джерело інвестицій, а єдиний стратегічний ресурс нації, що не підлягає відтворенню і від якого залежить продуктова безпека та геоекономічна роль України у світі. Нашій державі належить значна частина світових запасів чорноземів, вартість яких в умовах постійного зростання дефіциту продовольства на глобальному рівні важко переоцінити», –зазначила Мирослава Павлик у зверненні.

За її словами, узаконення торгівлі землею сільгосппризначення – це пряма загроза для її відчуження на користь олігархічного або чужоземного капіталу та перетворення України на сировинну колонію, у якій українці опиняться в статусі наймитів.

Зазначимо, що подібне звернення уже прийняли Львівська обласна рада та кілька місцевих рад Львівщини.

Як відомо, раніше лідер партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко неодноразово наголошувала на тому, що долю української землі має вирішувати народ на референдумі.

«Ми що, землю продамо, не спитавши в народу? А прийдешні покоління? Тому має бути референдум за народною ініціативою щодо земельного питання», – застерегла вона.

Крім того, народний депутат України Михайло Цимбалюк, перебуваючи нещодавно на Львівщині,  заявив, що запропонований проєкт закону №2178 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» небезпечний для України.

«Через третіх осіб можна за безцінь скупити більшість земель держави і немає потреби нас завойовувати», – наголосив політик.

Саме тому, за словами Михайла Цимбалюка,  ВО «Батьківщина», відстоюючи позицію українських фермерів, пропонує наразі не скасовувати мораторій на продаж сільськогосподарських земель, а провести з цього питання всенародний референдум.