Перший заступник голови парламентського комітету з питань соціполітики, народний депутат від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк прокоментував пропозицію, яку вніс Кабінет міністрів до парламенту щодо ратифікації Гаазької конвенції, котра регулює питання міждержавного усиновлення в світі та захищає права дітей.

На його думку, якщо Верховна Рада ратифікує конвенцію, в Україні буде перевага для усиновлювачів-іноземців.

Михайло Цимбалюк наголосив, що українці і так роками стоять в чергах, аби усиновити дитину. Крім того, з жовтня у державі діє національна стратегія, яка поки що лише ускладнює усиновлення і потребує доопрацювання.

«Згідно із діючим законодавством, зараз усі ті родини, які хочуть усиновити дітей в Україні, мають проходити курси. А насправді механізму цього навчання не виписано: хто має проводити навчання, відсутність програм. І тут бігом давайте ратифікуємо цю конвенцію», — зауважив Цимбалюк.

За словами нардепа, спочатку потрібно переконатися, чи створює держава умови, щоб громадяни України, які роками стоять на чергах для усиновлення дітей, мали можливість зараз це зробити.

«Існує і корупційна складова, адже деякі організації-посередники вимагають в іноземців гроші. Відтак, у парламенті буде велика дискусія щодо ратифікації Гаагської конвенції», — зазначив Михайло Цимбалюк.

Радіо НВ