Пенсійне страхування громадян потрібно, але головне – не знищили той Пенсійний фонд, який сьогодні гарантує людям елементарне.

Про це у ексклюзивному коментарі журналісту «ЕХО Києва» розповів депутат Верховної Ради від фракції «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

«По-перше, те що потрібно, це однозначно, бо ми сьогодні бачимо крізь диру Пенсійного фонду, яка постійно збільшується і не дивлячись, що пройшло нібито реформування декілька років назад Пенсійного фонду, але бажаного результату не дало. Треба сьогодні дати можливість людині використовувати за бажанням інші, не державні пенсійні фонди для того, щоб ці кошти могли працювати на людина, а вона чітко бачити скільки у неї на рахунку їх знаходиться. Але однозначно ми маємо, як держава забезпечити той мінімум і гарантії якщо людина працювала, то держава має її забезпечити пенсією за віком або за стажем», – вважає він.

У той же час народний обранець застеріг, що держава вряд чи зможе надати гарантії, що приватні пенсійні фонди не збанкротують.

«Ми хочемо побачити кінцеву версію законопроекту, яку запропонує моно більшість, але є такі застереження, що все таки держава, створивши можливість створення не державних пенсійних фондів може не гарантувати, що той чи інший пенсійний фонд не стане банкротом або не зникне. Бо навіть коли ми кажемо про розвинуту демократію, то є приклади у Великій Британії, коли збанкротів приватний пенсійний фонд. Дуже важливо, щоб держава стала гарантом, щоб не було так, що це черговий обман громадян, чергова якась схема по виманюванню коштів і тоді людина на старість залишиться без засобів існування. Але те, що потрібна реформа пенсійного забезпечення, однозначно», – зазначив Михайло Цимбалюк.

Більш того, говорячи про пенсійну реформу, Цимбалюк нагадав про те, що в країні існує нерівність пенсійного забезпечення.

«Ми бачимо, що сьогодні прирівнялися пенсії тих, які мали невеликий стаж роботи і тих, які працювали на невисокооплачуваній роботі. Більш того, є нерівність пенсійного забезпечення, наприклад, державних службовців, тих хто зараз йде на пенсію і тих, хто на пенсію пішли в середині 90-их років. Це однозначно несправедливо. Ми би хотіли говорити про те, що сьогодні держава не дбає про тих, щодо забезпечення пенсією людей, які у свій час працювали ще в колгоспах в 92-ому році і тоді не мали трудових книжок, не можуть підтвердити свій стаж», – пояснив він.

Завершуючи бесіду співрозмовник підкреслив, що згідно з Конституцією саме держава гарантує достойне пенсійне забезпечення.

«Сьогодні держава має займатися і цим, а не просто думати, як перекласти свої зобов’язання на приватні сектори і таким чином зняти з себе одну з проблем. Ми вважаємо, що це обов’язок держави, яка створює робочі місця, яка є регулятором всіх процесів, які відбуваються у державі», – підсумував Михайло Цимбалюк.