За останніми даними МОЗу, у Тернопільській області у 25 осіб підтверджений діагноз – COVID-19. Місцева влада каже, що серед них у 6 медиків. Найбільше тих, хто захворів у Монастирецькому районі. Саме там 25 березня зафіксували перший випадок смерті на Тернопільщині – помер 68-річний чоловік.

Про те, що медичні заклади України не готові до роботи в умовах боротьби з коронавірусною інфекцією неодноразово говорив в ефірах, писав у блогах, піднімав питання перед владними верхівками. Якщо лікарі обласних інфекційних лікарень з горем навпіл підготовлені, то медзаклади у районних центрах та невеликих містах нагадують кадри з фільмів про апокаліпсис.

Медики нашої країни потребують як матеріальної, так і моральної підтримки – про це написала у своєму матеріалі львівська журналістка Галина Терещук, яка побувала у Монастириську.

Цілком усвідомлюю, що центральна влада залишила наодинці зі своїми проблемами лікувальні заклади на місцях, оскільки їхнє фінансування насамперед залежить від бюджетів органів місцевої влади. Й не секрет, що Тернопільщина – одна з найбідніших областей країни і коштів на медичну сферу виділяється обмаль.

Зокрема і про це нині обговорили під час зустрічі з першим заступником міністра охорони здоров’я Іриною Микичак та державним санітарним лікарем України Віктором Ляшком. Важливо, що в складних умовах праці була чітко налагоджена структура і методологія. На прикладі Тернопільщини варто створити кілька пунктів прийому хворих у найбільших містах – і в цих лікувальних «вузлах» працювали би спеціально підготовлені фахівці, окремо й психологами, які знали – що варто робити у кризових ситуаціях.

Під час зустрічі обговорили старт другого етапу медичної реформи в Україні і вкотре звернувся до МОЗу та Кабміну невідкладно допомогти лікарням Тернопільської області – як із захисними костюмами та масками, так й необхідним обладнанням для виявлення та якісного лікування коронавірусної інфекції. Переконаний, що найближчим часом надійде допомога лікарям Тернопільщини.

Вірю, що лише спільними зусиллями і допомогою один одному ми зможемо подолати невидимий вірус. Будьте здорові і не забувайте про елементарні правила дотримання власної гігієни. Бережіть себе і своїх рідних!