Від початку карантинних заходів до України з-за кордону повернулося майже 80 тисяч українців. Ще місяць тому ті, хто приїхав з Китаю відправили на вимушену обсервацію.

Нині ж все навпаки – прикордонники беруть підписку, що людина зобов’язується пробути 14 днів на ізоляції. Але таких рекомендацій дотримуються одиниці. А тому ті жорсткі карантинні заходи, які відбуваються, можуть за декілька днів нівелюватися. Бо за статистикою МОЗ найбільше інфікованих на коронавірус саме серед тих, які повернулися з країн Європи і не дотрималися умов ізоляції.

То чи не на марно це? Невже це соціальна справедливість, коли відповідальні громадяни перебувають у ці дні вдома, а решта ігнорують правила і наражають себе та довколишніх на небезпеку?

Ще один момент – влада не готова і зараз до боротьби з коронавірусною інфекцією. Масок та антисептиків в аптеках знайти неможливо, тестів на виявлення хвороби мінімум й лише декілька лікарень готові приймати хворих, а решта – навіть медперсонал морально не готовий до боротьби з цією маловідомою недугою.

Попереду ще щонайменше чотири тижні карантину. І важливо, щоб кожен усвідомив усю серйозність небезпечної пандемії, яка насувається або насунулася (а ми цього не знаємо) на нашу країну. Бо спостерігаючи за світовою статистикою, можна простежити цікаву деталь – в нашій країні офіційно підтверджено хворих на Covid19 на рівні з африканськими країнами.

Хоч кожен розуміє, що кількість хворих в нашій країні в рази вища офіційної. Просто це вкотре демонструє рівень української медицини і державного менеджменту у вирішенні цього питання. Ще більше утверджуюся в думці, що більшість українців перехворіють на коронавірусну інфекцію навіть в цьому не підозрюючи…

Форпост