Цього тижня директор НАК “Нафтогаз Україна” Юрій Вітренко повідомив про скорочення своєї посади. Зокрема, він каже, що його звільнять через два місяці та що причина цього – боротьба з “Газпромом”.

Втім у самій структурі пояснили скорочення виконавчого директора Юрія Вітренка. Метою трансформації групи “Нафтогаз” є усунення дублювання функцій і спрощення взаємодії підрозділів. Варто наголосити, що Вітренко був призначений на посаду виконавчого директора НАК “Нафтогаз України” у листопаді 2018 року і основне його завдання – це відносини з “Газпромом”.

Сам же Вітренко, на моє переконання, може піти шляхом колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського, який поплатився своєю посадою власне через те, що розкрив фінансові маніпуляції на українській митниці та податковій. Очевидно, що Юрій Вітренко володіє достатньою інсайдерською інформацією, аби дійсно продемонструвати громадськості реальний стан речей у найпотаємнішій структурі країни, де керівництво отримує надзвичайно великі зарплати та премії.

Тим більше, що практично щороку ми стикаємось з однією і тією ж проблемою – Рахункову палату України не допускають до структур “Нафтогазу”. Ймовірно, що там є що приховувати і про що пан Вітренко, після свого звільнення розкаже. Принаймні він про це натякнув у своєму дописі у Фейсбуці, мовляв “…в останній день роботи я опублікую гарний пост…”.

Логічним є запитання Вітренка – чому його звільняють саме зараз? Невже нині не є пріоритетом боротьба проти російської агресії, зокрема ефективний захист інтересів України у відносинах з “Газпромом”. Добре пам’ятаємо Стокгольмський арбітраж, де “відбили” вимоги “Газпрому” на суму більше 80 млрд. доларів і натомість витребували компенсацію на суму 5 млрд. доларів.

Варто також закцентувати увагу на тому, що припинивши корупцію в одному лише “Нафтогазі”, в бюджет країни вдасться спрямувати 72 мільярди гривень. Так, напередодні в парламентську слідчу комісію щодо недоотримання коштів до державного бюджету були передані докази про те, що за останні чотири роки НАК “Нафтогаз” не перерахував у казни величезні суми. Але це питання не підтримали депутати і воно зависло надалі у повітрі…

Як і зависло у повітрі те, що ще 4 грудня минулого року Кабінет міністрів ухвалив рішення призначити аудитора “Нафтогазу”, який проведе обов’язкову перевірку фінансової звітності державної компанії за 2019-2020 роки. Ревізія ніби і триває, але її результатів суспільство так і не дізнається, бо аудит – закритий, аби не увійти в конфлікт з великими фінансово-промисловими групами.

Вітренко дійсно може заговорити і тоді суспільство дізнається – хто з олігархів та корупціонерів лобіював створення “Росукренерго-2”, закупівлі у Укргазвидобуванні, Укртрансгазі та інших структурах “Нафтогазу”.

Щодо “Укртрансвидобування”, то ще на початку квітня в рамках трансформації структури звільнено очільника відомства Андрія Фаворова. Уродженець Росії з американським паспортом розвалив газову галузь України, а відповідно відповідальності за свої помилки не поніс. Й не дивно, Фаворов – це особистий друг, партнер по покеру і сусід Андрія Коболєва.

Очільник “Нафтогазу” його привів на роботу і захищав, коли у Фаворова був виявлений конфлікт інтересів. Без захисту Коболєва його б одразу звільнили й, можливо, посадили б до в’язниці. Не зробили цього декілька років тому, не зроблять й нині, коли формально Фаворов вже не в структурі “Нафтогазу”, а Коболєв мав би взяти на себе відповідальність щодо недолугого свого кадрового призначення, яке понесло втрати українській економіці.

Але на це у владних верхівках практично ніхто не зважає. Бо Андрій Коболєв ще 2014 року очолив НАК “Нафтогаз” і на початку весни його контракт закінчувався. Прикро, що в час карантину, коли країна вимагала невідкладні рішення щодо боротьби з коронавірусом, Кабмін, відсунувши інші питання, все ж таки продовжив контракт з одіозним Коболєвим…

А питань до НАК “Нафтогаз України” є більше, аніж достатньо. Зокрема, за що члени правління отримали за минулий рік 1 мільярд гривень, чому при незатвердженому фінансовому році підприємство займається “благодійністю” і члени правління НАКу разом з першими особами держави зустрічають “гуманітарний” вантаж з Китаю. Чи не став НАК “Нафтогаз” своєрідним гаманцем для нинішньої влади – питання відкрите і дискусійне, але все ж таки має право на існування.

Водночас варто пам’ятати, що саме ця структура встановлює незаконні тарифи на газ для населення, які вже двічі були оскаржені у Конституційному судді України. То ж яких сюрпризів варто чекати українцям надалі?

Джерело: Цензорнет