Сьогодні в сесійні залі немає фракції «Батьківщина». У нашого колеги Олега Мейдича виявили коронавірус. Як відповідальна політсила – уся фракція пішла на самоізоляцію і не повернеться до зали, поки всі депутати не пройдуть тести та не переконаються що це безпечно для решти колег. Це і є відповідальне лідерство!

То ж ми не повинні легковажити з виходом з карантину. Усім кому смішно і тим, хто думає що то не про нас, я нагадаю, що у США вже понад 90 тис. загиблих від корона вірусу. Десятки тисяч людей загинули в країнах Європи. В усіх цих державах поступовому виходу з карантину і перезапуску економіки служить масове тестування на коронавірус та антитіла до нього.

Проте складається враження що в Уряду та МОЗу відсутня стратегія масового тестування українців. Станом на 19 травня – ми на 104 місці в світі. У нас проводилося лише 5 483 тести на 1 млн громадян. У сусідній Польщі роблять 16 800 тестувань на мільйон громадян. У Франції 21 218; в США 37 316; в Іспанії 65 000.

Вкрай незрозумілою є ситуація з виробництвом ПЛР-тестів в Україні. Шокує те, що Центр громадського здоров’я офіційно забракував 600 000 тестів на коронавірус однієї з приватних фірм. Ця партія тестів була закуплена в рамках державних заходів та направлена в регіони для тестування населення.

Мені з однодумцями вартувало значних зусиль відстояти фінансування Інституту молекулярної біології та генетики НАН України від секвестру бюджету. Та замість того, щоб замовити ці тести в Інституті, владою підписуються контракти з приватною фірмою зі статутним капіталом 1000 грн.

За які кошти фінансується закупівля цих тестів? Чому без попередньої експертизи закупили та передали лабораторіям таку величезну партію бракованих тестів? Хто поніс за це відповідальність? Тому вимагаю від міністра охорони здоров’я Максима Степанова надати Парламенту України повну, достовірну інформацію про закупівлі та фінансування виробництва тестових систем на коронавірус та антитіла до нього.

Що у нас з обіцяними надбавками 300% медикам? МОЗ звітується, що вони виплачені в 14 областях. Та від регіонів поступає інформація, що субвенція формально виділена, але гроші не прийшли. Всі ці питання залишаються без відповіді і потребують належного парламентського контролю!