Згідно з даними Державного комітету статистики, у нашій країні проживає понад 7 млн осіб, яким виповнилося понад 65 років. Міністерство охорони здоров’я своєю чергою наводить не досить оптимістичні цифри: кожна п’ята літня людина – самотня. Серед одиноких є багато людей, які неспроможні подбати про себе.

У сучасних українських реаліях до будинку для літніх людей не так уже й легко потрапити: закладів не вистачає для всіх, хто потребує соціального захисту. До того ж за місце в пансіонаті потрібно щедро заплатити, а гарантій якісного догляду в цих установах просто немає. Тим більше, можна говорити, що умови проживання в більшості випадків бажають очікувати кращого – стіни у цвілі, пружинні ліжка, залізний посуд, розбиті туалети й мізерне харчування. У таких умовах проживає близько 50 тис. українських пенсіонерів.

Саме через такі нелюдські умови потреба реформування геріатричних пансіонатів назрівала давно, але лише зараз на умови утримання людей похилого віку починають звертати увагу у владних кабінетах.

Серед найбільш видимих і кричущих проблем геріатричних пансіонатів ми бачимо цілу низку обставин. Зокрема, відомо, що часто пансіонати недостатньо опалюються, а пенсіонерів змушують працювати в господарстві закладу або місцевої адміністрації закладу. Також відомі факти недоглянутості одягу, постільної білизни, харчування тощо. Вочевидь, для того, аби приховати проблеми, у приміщення будинків престарілих часто не пускають відвідувачів, в тому числі друзів і близьких. З такими речами ні держава, ні суспільство миритися не можуть і не повинні.

Завдання кожного з нас – викорінити стереотип, що будинок престарілих означає розрив стосунків із родиною. Навпаки (поки це мета і мрія, яка повинна стати реальністю), такі будинки повинні бути новою молодістю для пенсіонерів, своєрідним клубом за інтересами, де люди живуть, комунікують і тішать своїх рідних власним повноцінним життям.

P.S. Дякую Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і Посольству Республіки Словенія в Україні за організацію круглого столу “Захист прав людей похилого віку”.