Завтра, 14 липня, відбудеться ще одне позачергове засідання парламенту України з ініціативи народних депутатів.

Серед низки законопроектів народні обранці розглянуть в другому читані Проект Закону України «Про внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо підвищення розмірів стипендії та щорічної допомоги» авторства Михайла Цимбалюка.

Кабінет Міністрів України постановою від 28 грудня 2016 року №1047 визначив для таких дітей розміри соціальних стипендій, які навчаються у професійно-технічних училищах 1180 грн., а для студентів вищих навчальних закладів 2360 гривень. Не дивлячись на інфляційні процеси, розміри цих стипендій не переглядалися з листопада 2017 року.

Такі розміри стипендій, більше як на 50% меншими від фактичних розмірів прожиткових мінімумів (у квітні 2020 року склали у середньому на одну особу – 4411 грн.; – для дітей від 6 до 18 років – 4422 грн.; – для дітей старше 18 років – 4948 гривень).

Враховуючи зазначене, законопроектом передбачено, здійснити перший етап підвищення розмірів соціальних стипендій. Уряд повинен затвердити розміри соціальних стипендій не менше 150% прожиткового мінімуму у середньому на одну особу.