Нові правила призначення соціальних допомог стали жорсткішими, тому кількість отримувачів державних коштів істотно зменшиться.

Напередодні Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №632 “Деякі питання виплати державної соціальної допомоги”. Згідно з документом, дозволяють штучно збільшити середній дохід родини, а потім вона отримуватиме соціальну допомогу значно меншого розміру або, у крайньому разі, узагалі не матиме на неї права. Згоден із фахівцями, які стверджують, що в такий спосіб держава має намір заощадити на виплатах соціальної допомоги.

Формально новий порядок необхідний, щоб запустити ухвалений минулого місяця закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб”. Останній передбачає, зокрема, збільшення виплат на дітей і спрощення процедури надання допомоги. Але насправді зміни стосуватимуться всіх отримувачів соціальної допомоги. Тобто, з одного боку, окремим отримувачам платитимуть більше, з іншого – зросте кількість українців, яким відмовлятимуть в оформленні субсидій.

Унаслідок нової методики розрахунку доходу зменшать розмір соціальної допомоги багатодітним сім’ям. Окрім того, уже зменшили й розмір субсидій. У підсумку під час опалювального сезону обсяг субсидій впаде приблизно на 40% порівняно з минулим роком. Уже цього року на 10,5 млрд грн зменшили програму субсидій і на 1,5 млрд грн – витрати на державну соціальну допомогу.

Серед так званих ноу-хау нинішніх посадовців – розмір субсидії вперше враховуватимуть як частину доходу родини. Логічно, що це призведе до того, що розмір допомоги буде істотно меншим. Наприклад, багатодітна сім’я подає документи на надання їй державної допомоги як малозабезпеченій.

За новими правилами, їм у доходи впишуть ще й субсидію, а загальний розмір допомоги на дітей зменшиться. Влада каже, що збільшили допомогу на дітей до 2,5 прожиткового мінімуму, але за фактом вони включили в доходи субсидію й у такий спосіб абсолютно нівелювали будь-яке підвищення.

Слід зазначити, що субсидія – особливо в опалювальний сезон – це досить велика надбавка до середньомісячного сімейного доходу. За даними Державної служби статистики, у грудні минулого року середній розмір субсидії за комунальні послуги становив приблизно 640 грн. А державна допомога на придбання твердого палива і скрапленого газу ще більша – понад 3 тис. грн.

Включення таких сум до доходів може різко “підвищити” добробут українських сімей. Звісно, тільки на папері. Водночас у постанові зазначено, що під час розрахунку нових субсидій уже нарахованих сум не враховуватимуть. Але візьмуть до уваги під час призначення інших видів соціальної допомоги.

Кабмін також переписав умови надання деяких видів соцдопомоги і причини, через які її можуть позбавити. Наприклад, одиноким матерям зараз достатньо написати заяву на допомогу і надати мінімальний пакет документів. Але за новими правилами, доведеться докладно звітувати ще й про фінансове становище.

Тим паче, варто нагадати, що в Україні цього року почав діяти закон “Про верифікацію і моніторинг державних виплат”, який у підсумку обмежує кількість українців, що насправді претендують на субсидію. Зараз відповідні служби безперешкодно можуть моніторити життя українців, зокрема виплати, банківські платежі й покупки тих, хто отримував субсидії протягом останніх трьох років, і в разі порушень – зобов’язати повернути кошти державі.

Насправді державна політика у виплаті соціальної допомоги має базуватися на цьому бажанні влади допомагати своїм співвітчизникам. А завдання інших профільних міністерств – знаходити джерела фінансування виплат, яких потребують малозахищені верстви населення.

Гордон