Упродовж останніх років в Україні діє мораторій на перевірки бізнесу – з року в рік Верховна Рада підтримує ініціативу Кабінету міністрів і, за словами чиновників, нині вести підприємництво в нашій країні стало набагато легше. Але це лише за словами тих, хто сидить у владних кабінетах і навіть не здогадується про реальний стан малого та середнього бізнесу в Україні. Чи то пак, не хоче здогадуватися…

А тут ще й напередодні в уряді запропонували зняти обмеження на проведення Державною службою з питань праці перевірок дотримання законодавства про працю підприємствами. Це аргументують тим, що ефективність нагляду Держпраці може бути забезпечено лише за умови раптовості перевірок, можливістю у разі загрози здоров’ю або життю людини зупинити виконання робіт, експлуатації обладнання підвищеної небезпеки.

З одного боку, у цій ініціативі ніби нічого поганого немає, але з іншого – ми добре розуміємо, що влада у такий спосіб створює для себе важіль впливу на підприємства з метою тиску, залякування, отримання неправомірних вигод, шляхом приписів і штрафів. На папері можна написати одне, а по факту – потрібен лише привід вчепитися за незручних гравців на ринку… Тим більше, з наближенням виборчої кампанії – такі перевірки можуть бути стимулом й до політичного залякування, як це неодноразово було у минулому.

А тут ще й збільшення мінімальної зарплати до 3723 гривень дає привід шукати додаткових надходжень у бюджет. Не варто лукавити і потрібно визнати, що влада шукатиме різні шляхи наповнення казни – як законні, так і не дуже…

Варто наголосити, що упродовж останніх двох місяців в країні закрилося 36 тисяч фізичних осіб-підприємців, а за минулий рік – 250 тисяч ФОП – через обов’язкову сплату єдиного соціального внеску – навіть, якщо не було прибутку. Виникає питання: як ефективно влада підтримує малий та середній бізнес, якщо за міжнародним рейтингом минулого року Україна посіла 80 сходинку зі 190 країн за рівнем легкості його ведення.

Якщо подивитися на наших сусідів, то у Польщі 54% ВВП створюється лише малим бізнесом, а в Україні, за оптимістичними підрахунками, – не більше 15%. Якщо в Польщі працює майже 4 мільйони підприємців і малих підприємств і на десятьох поляків припадає один малий бізнес, то у нас цей показник в шість разів нижчий – 1 до 60. І думаю, що зайвим буде порівнювати рівень економічного розвитку Польщі й України.

Малий бізнес, особливо в непростій економічній ситуації в нашій країні, потрібно підтримувати на державному рівні. ВО «Батьківщина» пропонує конкретні кроки – для малого та середнього бізнесу потрібно зняти будь-яке оподаткування на п’ять років. Окрім того, ми пропонуємо ввести пільгове кредитування (не більше 3%) для старту підприємницької діяльності. За цей період підприємець зможе міцно стати на ноги і лише тоді фіскальна служба, залежно від його обороту, може встановити певний відсоток податку.

Зараз чиновникам потрібно навчитися робити те, що за ці чотири роки вони так і не спромоглися зробити – йти назустріч українцям, розуміти їхні потреби та дослухатися. Лише в такому випадку ми зможемо збудувати дійсно міцну країну, а не державу, де основна мета – вкрасти у громадян.

Михайло Цимбалюк, голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина», Zaxid.net, 21 лютого 2018р.