Уряд України планує заборонити імпорт секонд-хенду. За словами представників Міністерства соціальної політики, зараз в країну нібито під виглядом гуманітарної допомоги ввозять уцінені речі для продажу без митного оформлення.

В Кабміні навіть порахували, що за тиждень держава у вигляді втрат по несплаті митних платежів втрачає близько 2 мільйонів доларів щотижня. Втім, варто наголосити, що за цими розрахунками нічого не криється, оскільки цифри написані просто «зі стелі».

Бо навіть якщо припустити, що нинішня влада намагається навести лад на митниці, то процес боротьби з контрабандистами виглядає трохи дивно – і контрабанду шукають не в тому місці і точно не в той час, і методи боротьби якісь варварські…

Не заперечую, що інколи поставками товарів, які є гуманітарною допомогою, користуються недоброчесні бізнесмени. В результаті частина того одягу, який мали б отримати особливо нужденні українці, потім продають у відповідних магазинах.

Але боротися з окремими випадками недоброчесності, завдаючи удару по всій «гуманітарці» ж – непрофесійно і недалекоглядно.

«Ми гідна нація і нам не потрібні мільйони тонн секонд-хенду в країні», – сказав заступник міністра соцполітики Олег Коваль. Мабуть чиновник живе у паралельній реальності, або достеменно не володіє інформацією.

В українській історії ми вже мали профільного міністра Андрія Реву, який закликав українців менше їсти і таким чином ставати багатшими. Зараз же нам рекомендують менше одягатися.

Цікаво, яка наступна буде рекомендація чиновників для громадян України, бо, здається, абсурдність таких заяв вже досягла свого дна. Ймовірно, забули, що в нашій країні є тисячі родин, які в силу різних життєвих обставин просто не в змозі придбати найнеобхідніше з одягу.

Я навіть не згадую про тепле взуття та верхній одяг. Магазини секонд-хендів є єдиною можливість для мільйонів українців вирватися із заклятого прожиткового мінімуму і так званого споживчого кошику, яким уряд пропонує своїм громадянам купувати пару штанів один раз на чотири роки.

Ну але, якщо заступник міністра соцполітики (!) не бачить необхідності тонн секонд-хенду, то малоймовірно, що нинішні урядовці в принципі зможуть побачити проблеми українців.

Бо, якби українці не потребували «секондів», то крамницями із відповідною продукцією не користувалися близько 80% громадян нашої держави. Та й, на відміну від пафосних українських можновладців, у світі носити речі «секонд-хенд» вважається цілком нормальним, це не є одяг бідняків чи жебраків.

Усвідомлюю, що одиниці, прикриваючись благодійними фондами, намагаються заробити на гуманітарній допомозі. Але з цими випадками потрібно розбиратися ретельно, караючи винних, а не всіх, хто потрапляє під руку. Молоде покоління політиків мали б це розуміти, а не робити дещо абсурдних заяв про непотрібність «гуманітарки» в Україні.

 

Західнет