У Раді знову заговорили про накопичувальну систему пенсійного забезпечення. Відповідний Законопроект минулого тижня розглядали на профільному комітеті.

Втім у впровадженні цієї системи вбачаємо багато недопрацювань:

– у законодавстві України не передбачено, що інвестиційний дохід за усі роки повинен складати не менше індексу інфляції та адміністративних видатків структур, які будуть причетні до цих коштів, щоб не сталося так, що при досягнення пенсійного віку особа буде одержувати незначні кошти;
– ініціатори не вивчили світовий досвід цієї системи і не надають відповідь чому 18 країн світу повернулися із накопичувальної системи до солідарної;
– у законодавстві України не передбачено довічного позбавлення волі для тих діячів, які украдуть кошти у недержавних структурах, та конфіскації у таких осіб, а також пов’язаних з ними осіб (чоловік, дружина, діти, батьки, сестри, брати, колишні чоловіки та сестри) усього майна та коштів, щоб не сталося так, як в Англії лопнув недержавний пенсійний фонд;
– у законодавстві України не передбачено чітко, який відсоток адміністративних видатків повинен складати при цьому варіанті;
– не є обґрунтованим, що повернення таких накопичених коштів може гарантуватися державою, як це стосується депозитних вкладів у банківську систему;
– у законодавстві України не передбачено, що протягом 5 років кошти можуть інвестуватися лише у державні цінні папери та найкращі іноземні фірми для опрацювання системи та збереження коштів.