Про окремі аспекти підтримки підприємців, соціально-політичну ситуацію в країні та підготовку до місцевих парламентських виборів спілкуємося із директоркою Турківської філії Львівського обласного центру зайнятості, депутаткою районної ради та очільницею місцевого партосередку ВО «Батьківщина»  Мирославою Павлик.

–  Мирославо Миронівно,  розкажіть як  отримати допомогу  фізичній особі-підприємцю і упродовж якого часу можна оформити допомогу?

– Карантин, введений в Україні, через поширення COVID-19,  вніс корективи і в роботу підприємців малого та середнього бізнесу. Сьогодні чимало з них обраховують збитки. А тому, щоб допомогти їм вижити, Державний центр зайнятості  надає  допомогу по частковому безробіттю,  На період карантину  її   виплачують  фізичним особам-підприємцям, які не мають найманих працівників, але є застрахованими особами, тобто сплачували єдиний соціальний внесок.  Це стало можливим завдяки урядовим ініціативам, які спрямовані на всебічну підтримку українського бізнесу та максимальне збереження робочих місць.

Насамперед, потрібно звернутися до центру зайнятості за місцем сплати ЄВ і зібрати необхідний пакет документів і протягом 90 днів з моменту зупинення чи скорочення діяльності можна оформити допомогу. Допомога по частковому безробіттю для ФОПів встановлюється за кожну годину скорочення діяльності та із розрахунку двох третин від бази нарахування ЄВ, але не більше мінімальної заробітної плати (4723 грн.) на місяць. Допомога надається на період призупинення/скорочення діяльності та впродовж 30 календарних днів після завершення карантину.

– Чи оподатковується допомога по частковому безробіттю і де  можна отримати  детальну консультацію щодо її оформлення?

– З допомоги не сплачується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. Підприємцям слід  звертатися  до  місцевої  філії Львівського  обласного центру зайнятості. Варто зазначити, що прийнятий Верховною Радою закон № 591-ІХ передбачає  виплату допомоги по частковому безробіттю фізичним особам-підприємцям, які не мають найманих працівників;  збільшення строків звернення за фінансовою підтримкою до 90 днів з моменту зупинення (скорочення) діяльності та звільнення роботодавців від оподаткування ПДФО та військовим збором.

 – Через скільки днів після подачі документів на допомогу по частковому безробіттю можна отримати кошти?

– Протягом 3-х робочих днів з дня прийняття позитивного рішення центр зайнятості укладає договір з роботодавцем про надання допомоги,  а той щомісяця надає центру зайнятості відомості про осіб, у яких виникло право на допомогу. Центр зайнятості протягом 3 робочих днів після отримання коштів на свій рахунок, перераховує їх роботодавцю, а він, у строк не більше ніж 3 робочі дні після їх надходження, за окремою платіжною відомістю, виплачує працівникам.

–  Принагідно хочу запитати, це цікавить наших читачів. як  зареєструватися в центрі зайнятості через онлайн-портал державних послуг “Дія”?

– Потрібно  зробити  3 прості кроки. Перше – авторизуйтесь в кабінеті користувача на порталі “Дія” через електронний підпис, електронну систему ідентифікації Bank ID або Mobile ID. Друге – заповніть заяву, завантажте документи та разом із заявою надсилайте їх на розгляд до центру зайнятості, де ви плануєте обслуговуватися. І третє – чекайте повідомлення від центру зайнятості (на телефон або електронну пошту) про підтвердження надання статусу безробітного в разі, якщо ви оформили документи правильно.

 –  І ще одне: як зареєструватися в особистому кабінеті на сайті служби зайнятості, щоб бачити інформацію щодо можливого пошуку роботи, інформаційних заходів та нарахування допомоги по безробіттю?

– Щоб зареєструватися в особистому кабінеті, необхідно зайти на сайт  www.dcz.gov.ua, натиснути жовту кнопку «Персональний кабінет» та зареєструватися відповідно до інструкції. Потім зв’язатися з кар’єрним радником для внесення в систему унікального логіну, паролю та електронної адреси. Після цього в персональному кабінеті відображатимуться всі розділи: взаємодія зі службою зайнятості, інформація для пошуку роботи, відвідування ЦЗ, отримані послуги, семінари та масові заходи, нарахування та виплати, направлення на працевлаштування і профнавчання.

– І на останок кілька питань про політику. На Вашу думку, чи вдасться владі  самими лише зовнішніми запозиченнями зупинити падіння економіки та покращити життя людей?

Сьогодні потрібно діяти обдумано, злагоджено, в інтересах українців та вітчизняної економіки, і не ухвалювати доленосних для країни рішень таємно від людей. Сьогодні й без того кожна третя гривня йде не на пенсії, не на зарплати, а не повернення боргів. Тому президентові та прем’єру не про це потрібно було з МВФ говорити. У нас була можливість близько трьох мільярдів доларів взяти по ставці удвічі нижче та без будь-яких умов. Але через те, що люди, які очолюють країну, навіть не знають про це – така можливість була втрачена.

– Нещодавно під час одного з телеефірів лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко розповіла про свої зустрічі з президентом, під час яких вона переконувала його діяти, захищаючи національні інтереси, а не так як радять деякі експерти, диктуючи умови Міжнародного валютного фонду. То ж чи потрібен нам такий меморандум з МВФ?

– Кошти безумовно потрібні, але їх можна було взяти взагалі без умов за  протикоронавірусною програмою під удвічі менші відсотки, але уряд та президент пішли найтяжчим для України шляхом. Саме тому Юлія Тимошенко як лідер партії закликала до об’єднання всіх відповідальних політичних сил і до зміни стратегічного курсу. Хочу Вас запевнити, що «Батьківщина» підготувала і внесла на розгляд парламенту всі ключові законопроєкти, які потрібно ухвалювати вже зараз. Наша команда підготувала закон про обов’язкове медичне страхування, інші закони, які потрібні для соціального забезпечення, підготувала зміни до законів про освіту, які зараз спрямовані на порятунок вітчизняної системи освіти.

– Незабаром нас чекають чергові місцеві вибори. Розкажіть детальніше про те, які плани у команди партії «Батьківщина» на Львівщині і на Турківщині зокрема.

– Головний принцип партії ВО «Батьківщина» упродовж двох десятиліть незмінний – це відчуття політичної відповідальності, що включає в себе три ключові засади: професійність, моральність та патріотизм. На найближчих виборах плануємо омолодити нашу команду. Впевнена, що достойно представлятимуть громади  нашого району представники місцевого осередку громадської організації «Батьківщина молода». Додам, що Львівська обласна організація ВО «Батьківщина» спільно з народним депутатом України, головою нашого обласного партосередку Михайлом Цимбалюком працює зараз над тим, щоб оновилася команда в усіх органах місцевої влади.

Хочу Вас запевнити, що на Турківщині ми не рекомендуватимемо до участі у місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня 2020 року, тих кандидатів, які, ставши депутатами обласної, районної чи міської рад у 2015 році, не виправдали довіри виборців і не справилися зі своїми обов’язками. Прикро, але поодинокі депутати лише використали партійний бренд, аби прийти до влади і ми про це щиро кажемо нашим виборцям.