У Верховній Раді врахували позицію фракції ВО «Батьківщина» щодо зменшення грошової застави кандидатам під час місцевих виборів, які в Україні планують провести 25 жовтня цього року.

Про це під час пресконференції у Червонограді Львівської області заявив народний депутат від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк.

За його словами, вже цього тижня, у парламенті планують внести зміни до Виборчого кодексу.

«Справді 25 жовтня цього року відбудуться чергові місцеві вибори та парламент цього тижня проголосує постанову про проведення виборів. Також планують проголосувати й за зміни до Виборчого кодексу», – зазначив народний депутат.

Михайло Цимбалюк також наголосив, що «Батьківщина» неодноразово зверталась до монобільшості з вимогою пояснити українцям «правила гри» під час місцевих виборів.

«Ми як фракція про це неодноразово говорили, звертаючись до монобільшості, що не можуть люди за чотири місяці до виборів не знати правил гри. І насамперед, зміни до Виборчого кодексу, будуть стосуватись того, що потрібно зменшити саме заставу, бо суми, які сьогодні названі – це десятки тисяч. Таким чином, до місцевих органів влади зможуть потрапити тільки ті, хто мають гроші, або їх кандидатам даватимуть певні «місцеві князьки». Такою була позиція «Батьківщини», вона врахована у новій редакції. Грошова застава для депутатів місцевих рад буде значно зменшена і це позитив», – додав політик.

Михайло Цимбалюк також пояснив, що під час місцевих виборів самовисуванцем може балотуватись людина, у населених пунктах, де населенням менше ніж 10 тисяч. В іншому випадку лише за партійними списками.

«Зараз обговорюються також зміни, за якими, хто набере більше голосів на окрузі той і стає депутатом. Це так звана пряма демократія, польська модель виборів. Бюлетень буде не простий, але завдання тих, хто організовуватиме вибори, навчити й донести до громадян – як використовувати бюлетень. До прикладу, у ньому буде віконечко, де потрібно проголосувати за партію, і поруч – прізвища кандидатів біля яких необхідно поставити номер того, чи іншого кандидата. Це відкриті списки, і це дасть можливість голосувати людям не тільки за партію, а за конкретну особу», – переконаний Михайло Цимбалюк.