Президент України Володимир Зеленський заветував законопроєкт № 2030 «Про внесення змін до законодавства щодо надання права безоплатної реєстрації особам з інвалідністю та особам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС» авторства народних депутатів від «Батьківщини»

Перше, що кидається в очі при ознайомленні з пропозиціями президента – це відсутність логічного обґрунтування відхилення закону. В одному з абзаців президент наголошує на тому, що у разі прийняття закону буде створено підґрунтя для маніпуляцій і зловживань, внаслідок яких зростуть витрати коштів платників податків.

В іншому ж абзаці, вочевидь, забувши про страшилку з великими втратами бюджету, які мають неминуче настати після цих зловживань, президент пише, що насправді, закон не потрібен, бо послуги з реєстрації, виявляється, не є настільки затребуваними, щоб вимагати спеціального регулювання.

Гарант Конституції також зазначає, що висока вартість розроблення програмного забезпечення та налагодження процесів, які забезпечуватимуть адміністрування пільгового реєстраційного режиму, не відповідатиме очікуваній потенційній вигоді.

І тут виникає логічне запитання – а що взагалі Президент і ця влада має на увазі, коли проголошують, що функціонування держави має відповідати потенційній вигоді? Вигода має бути для кого? Для чиновників? Для представників влади? як тут не погодитися з Арістотелем, який казав, що ті, хто купує владу за гроші, звикають отримувати від неї прибуток.

Ми всі розуміємо, про чию потенційну вигоду піклується президент, що спеціально скликає позачергову сесію, на якій планували ухвалити закони про термінове скасування обмежень на зарплати і виплати народних депутатів, прокурорів, посадовців НБУ. А як живуть мільйони українців на три тисячі на місяць? І коли ми намагались хоч трохи полегшити становище найбільш нужденних, ми отримуємо вето на цю ініціативу.

Президент мабуть не знає про французького письменника Еміля Золя. У своєму романі «Кар’єра Ругонів» він написав: «Бувають ситуації, з яких отримують вигоду тільки люди із заплямованою репутацією. Вони будують своє благополуччя там, де люди з кращим становищем і великою вагою побоялися б ризикнути своїм ім’ям».

Влада не боїться ризикувати своїм ім’ям, бо дуже скоро цих імен ніхто і не згадає. Тому привілеї виключно для себе – тут і зараз.

Цензорнет