Напередодні парламент підтримав Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення правового регулювання дистанційної роботи.

За словами народного депутата України Михайла Цимбалюка, змінами до Кодексу законів про працю, Закону України «Про охорону праці» врегульовуються питання здійснення роботи на умовах гнучкого режиму робочого часу, розмежовуються надомна та дистанційна форми роботи.

“При застосуванні дистанційної форми роботи передбачається виконання працівником роботи поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці за його вибором та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій”, – розповів нардеп.

Цимбалюк також зазначив, що при дистанційній роботі працівники розподілятимуть робочий час на свій розсуд, на них не поширюватимуться правила внутрішнього трудового розпорядку, якщо інше не передбачено у трудовому договорі.

“Ми були готові голосувати за цю, хоча і запізнілу, законодавчу ініціативу ще під час попереднього засідання Верховної Ради. Під час карантину майже 30 % українського суспільства перейшли на дистанційну або надомну роботу і дуже важливо, щоб це було законодавчо врегульовано. Слід говорити про те, щоб скоротити розгляд до другого читання і внести ті необхідні зміни, на які вказує наше Головне науково-експертне управління щодо деяких уточнень”, – відзначив Михайло Цимбалюк.