Протягом 9 місяців 2020 року на розгляді в судах перебувало понад 50 тисяч справ на суму 442 мільйони гривень щодо відшкодування або відновлення соціальних виплат.

Багато рішень Конституційного Суду України, міжнародних судів та судів України не виконується, але при цьому жодна посадова особа не притягнута до відповідальності за невиконання рішень судів.

Так, покарання за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню передбачена ст. 382 Кримінального кодексу.
Декілька років поспіль Конституційний Суд України нагадує про необхідність відновлення соціальних гарантій ветеранам, чорнобильцям. Оскільки обмеження/невиплата соцвиплат суперечать статті 46 Конституції України згідно з якою «громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом».