Чинна влада не впоралася: казна фактично спорожніла, пандемія захлинає країну, а її прогнозовані соціально-економічні наслідки не залишають надії на те, що ситуація в Україні може стабілізуватися. Реформи фактично поставлені на паузу, а обіцяний ріст добробуту українців уже зараз виглядає як дуже цинічний і знущальний жарт владної команди.

Замість того, аби у цей складний час підтримувати пріоритетні для держави сфери – освіту, науку, медицину, оборонну галузь, розвиток підприємництва – чиновники працюють за найогиднішим корупційним принципом – «все своїм і нічого іншим».

Показовим прикладом цього стало так зване «замороження» підвищення зарплат для вчителів ще на рік. Дію постанови Кабміну України від 10 липня 2019 року №822 «Про оплату праці педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників закладів і установ освіти і науки», у якій йшлося про підвищення зарплати вчителям, заморозили ще на один рік, до кінця2021 року. Таке рішення уряд затвердив на позачерговому засіданні на початку цього тижня.

Цією постановою виключили пункт про те, що мінімальний розмір посадового окладу педагогічного працівника становитиме три розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто не більше 7179 гривень за місяць. Оскільки згідно з проєктом держбюджету, прожитковий мінімум з 1 січня 2021 року складе 2393 гривень.

За словами чиновників, дію постанови зупинили через катастрофічний брак грошей для її виконання. За розрахунками Міністерства освіти і науки України, на реалізацію «розмороження» зарплат необхідно додатково щонайменше 50 мільярдів гривень із бюджетів різних рівнів.

Але очільник МОН Сергій Шкарлет повідомив, що Верховна Рада України в першому читанні вже розглянула проєкт Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», яким передбачено на галузь освіти майже 174 мільярди гривень, що порівняно з державним бюджетом на 2020 рік більше на 34 мільярди гривень.

…Як і щороку, у 2020 року в Україні поступово підвищували розмір соцвиплат та мінімальної зарплати та обіцяють продовжувати це робити у наступному році також. Ця «опція»прописана у проєкті держбюджету на 2021. Однак, не всі обіцянки влади, що стосуються підвищення зарплат, здійснилися, а ті підвищення, які таки відбулися, здебільшого «зжерли» інфляційні процеси.

Зараз передвиборні гарячкові обіцянки про зарплату для вчителів у розмірі «4 тисяч євро» скидаються не тільки на нереалістичні (бо такими вони були із самого початку), вони більше нагадують якийсь жарт викривленої свідомості. Наразі, ми маємо лише підвищення мінімалки на кількасот гривень та фрагментарні надбавки медикам за роботу з пацієнтами, хворими на COVID. І навіть у цьому контексті виникає багато питань і скандалів, адже далеко не кожному медику, навіть постраждалому від коронавірусу, вдається отримати обіцяні державою гроші.

Навіть, якщо забути про захмарні обіцянки влади щодо «кінця епохи бідності» та іншого, і спробувати «списати» все на кризу, то всерівно виникає надто багато питань. Зокрема, абсолютно незрозуміло чому планово і без жодного кризового корегування збільшуються видатки на правоохоронні органи, на інфраструктурні проєкти тощо… Можливо це банальна байдужість до бід громадян, можливо кричущий непрофесіоналізм, а можливо принцип виділення коштів «для своїх»…

Висновок робити поки рано, але фактом є те, що влада веде країну шляхом повного регресу, повертаючи нас в олігархічно-криміналістичну, коли про освіту, науку, культуру, медицину ніхто не говорив всерйоз як про галузі, яким потрібно приділяти належну увагу.

Фактом є те, що коли держава не фінансує медицину та освіту, то виникають сумніви у спроможності держави проводити хоч якусь соціальну політику, у спроможності держави бути Державою…

Головним завданням нас, членів Парламенту, є збереження у Держбюджеті на 2021 рік норми про підвищення зарплати педагогам. Та чи вдасться обстояти цю позицію в умовах зеленої бульбашки, яка тріщить, – невідомо…

Цензорнет