Верховна Рада України вже завтра, 2 лютого, збереться на свою п’яту сесію, яка триватиме до кінця липня. Попереду у парламентарів дійсно складний та насичений період. В умовах коронавірусної кризи, українське суспільство вимагатиме оперативних та дієвих рішень. 

Бездіяльність, часто непрофесійність, нерозуміння ситуації і відсутність окресленого руху держави якраз і призводить до проблем, з якими зустрічаються пересічні українці. А ще до цього додаються нефахові законопроекти, які були проголосовані з подачі монобільшості під час четвертої сесії.

Зокрема, величезний резонанс викликали питання обов’язкової наявності у підприємців касових апаратів, проведення референдуму, згідно норм якого організувати всенародне опитування стане практично неможливо. Не змогли парламентарі ефективно відреагувати і на здорожчання комунальних послуг, які погодили напередодні у Кабміні. Все це в комплексі призвело до втрати рейтингу провладної партії до приблизно 10% (за результатами дослідження КМІС), а це вже… четвертий результат серед усіх політичних сил.

Щодо планів на майбутнє, то зокрема, нагального вирішення потребує питання вакцинації українців – в той час як світ вже вакцинується від COVID-19 влада нашої країни ще лише визначається з ліками, які використовуватимуть. І це надзвичайно тривожно, адже зволікання не тільки ставить під загрозу здоров’я українців, але й в цілому може відкинути Україну далеко назад від іншого цивілізованого світу. Наприклад, дружня до України Грузія відкриває кордони для туристів, але умова для країн не ЄС та США – це обов’язкова картка вакцинації.

Впевнений, що за таким же сценарієм відкриватимуть кордони й інші країни – ми ж залишимось разом з країнами третього світу на задвірках цивілізації. Найгірший сценарій може виглядати так – зараз вакцина коштує приблизно 100 гривень, але в умовах дефіциту і бажання мати так звану «зелену картку» для виходу у світ ціна зростатиме в рази. Тим більше, що українські ЗМІ повідомляють, що частина тутешніх чиновників уже вакцинувалися…

Поряд з тим залишається актуальним питання підтримки мікро- та малого бізнесу, який найбільше потерпає від повного або ж навіть адаптивного карантину. Нагадаю, що попри запевнення влади наприкінці минулого року далеко не всі підприємці змогли отримати 8 тисяч гривень як допомогу збоку держави. Причин відмови було надто багато – то КВЕД не підходив, то система не працювала, то зорі не так сходилися – все, аби зекономити державні кошти…

З початку грудня українські підприємці виходять на акції протесту в центр Києва, аби висловити свою незгоду з низкою рішень уряду. Кілька разів це переростало у сутички з правоохоронцями. І, хоча влада уже певною мірою пішла на поступки, ФОПи не відступають та мають на меті мітингувати, допоки всі їхні вимоги не буде виконано. Серед головних вимог – підтримка підприємців зі сторони держави, відтермінування введення касових апаратів та інше. Це питання остаточно не було вирішено під час попередньої сесії, тому переконаний, що ФОПи ще не раз нагадають чисельними мітингами про свої вимоги під стінами парламенту.

Важливий аспект роботи парламенту – соціальний. На жаль, більшість законопроектів, спрямовані на покращення життя кожного українця, пропоновані опозиційними фракціями, навіть не були погоджені монобільшістю на комітетах. Мовляв в бюджеті немає коштів. Але тут є одне важливе «але»: наша команда чітко пропонує джерела надходження, а тому аргументи зеленої більшості є критично слабкими.

За оцінками експертів, тіньовий сектор економіки складає понад 40 відсотків від ВВП. Із цього слідує, що при очікуваному ВВП у 2021 році понад 5 трильйонів гривень тіньовий сектор економіки може скласти у сумі понад 2 трильйони гривень.

При вжитті необхідних заходів щодо недопущення укриття податків і зборів у тіньовому секторі економіки можливо збільшити додаткові надходження до зведеного бюджету та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування у 2021 році у суму понад 500 мільярдів гривень, а мінімально це складе понад 240 млрд. гривень у рік, або понад 20 млрд. грн. у місяць. Погодьтеся, цифри вражають, і саме вони мали би бути скеровані на виплати пенсій, допомог, субсидій, але наразі немає політичної волі ні в Уряді, ні в монобільшості…

А відтак, п’ята сесія Верховної Ради буде вкрай важкою, адже в обстоюванні державних інтересів нам доведеться протистояти маргінальній монобільшості, яку насправді уже не підтримує український народ. Хоча… ми таки маємо надію, що представники владної партії припинять керуватися у своїх вчинках наказами з-за куліс і почнуть єднатися із демократичними проукраїнськими силами у боротьбі з кризою та іншими загрозами.

Цензорнет