Сьогодні, 13 травня, у Новоград-Волинському Житомирської області на виконання плану роботи Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк бере участь у виїзному засіданні на тему: «Реалізація заходів щодо сприяння зайнятості населення, визначених Законом України «Про зайнятість населення».

Питання реалізації заходів щодо сприяння зайнятості населення, визначених Законом України «Про зайнятість населення», назріло вже давно. Адже, нова редакція Закону України «Про зайнятість населення» набрала чинності ще з 1 січня 2013 року. З того часу до Закону було внесено багато змін та доповнень, які спрямовані на приведення його положень до реалій сьогодення.

Ситуація на українському ринку праці та в сфері державного сприяння зайнятості населення в останні два роки формувалася під впливом гальмування тенденцій пожвавлення економіки та пандемії COVID-19. Це призвело до фактичного скорочення зайнятості в Україні; зростання кількості безробітних в Україні; зменшення доходів населення України через зменшення зарплати, втрати роботи та доходів фізичних осіб-підприємців.

Так, за даними Державної служби статистики України, кількість зайнятого населення у віці 15-70 років в середньому за 2020 рік, у порівнянні з 2019 роком, скоротилася на 663 тисяч осіб та становила 15,9 мільйонів осіб. Рівень зайнятості населення скоротився з 58,2% до 56,2%. Рівень безробіття (за методологією МОП) зріс з 7,3% у ІІІ кв. 2019 року до 10,1% на кінець 2020 року.

Чисельність безробітного населення зросла до 1,8 млн. осіб. Можливості для працевлаштування в країні є обмеженими. Протягом 2020 р. роботодавцями було подано інформацію про заплановане масове вивільнення 301 тис. працівників, що на 52,0% (на 102 тис.) більше, ніж у 2019 році.

P.S. Під час візиту до Новоград-Волинського вклонилися пам’яті воїнів АТО, відвідали літературно-меморіальний музей Лесі України та ознайомилися з роботою швейної фабрики «LESYA».