У середу, 12 травня, народний депутат України, голова «Батьківщини» на Львівщині Михайло Цимбалюк зустрівся з журналістами, депутатами місцевих рад та фермерами новоствореного Червоноградського району.

Під час зустрічі політик особливу увагу закцентував на проведенні Всеукраїнського референдуму, під час якого українці мають висловити свою думку щодо продажу землі.

За словами Михайла Цимбалюка, територіальні громади ніхто не попереджатиме про проведення аукціонів з продажу земель сільськогосподарського призначення на їхніх територіях.

«Підпадатимуть також ліси, пасовища, заповідні території, городи. З чим залишимося? Передбачається вилучення землі, якщо вона всередині площі, а власник паю не хоче її продати потенційному покупцеві тоді, як його сусіди дають на це добро. Лише через суди доведеться обстоювати своє право на такий наділ», – розповів  Михайло Цимбалюк.

Він також зауважив, що ще 10 років тому в Україні було 30 тисяч фермерських господарств, то тепер лише 16 тисяч.

На його думку, після відкриття ринку землі фермерство практично буде знищено.

«Ринок потрібний, але цивілізований. Купувати паї у селян мала б держава та віддавати їх в оренду. Нині ж угоди укладено на 49 років, де прописано суму оплати за його оренду і ніхто збільшувати її не збирається», – підсумував Михайло Цимбалюк.