27 травня Дрогобиччину відвідав народний депутат України, голова Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

Зранку, у переддень 105-ї річниці з дня смерті Івана Франка, Михайло Михалович побував у Нагуєвичах, де проходив Другий міжнародний з’їзд архівістів та хранителів музеїв.

У другій половині дня депутат дав пресконференцію для журналістів регіону, а також провів збори депутатів усіх рад Дрогобиччини. Головною темою пресконференції було питання впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення.

Як відомо, 22 травня політична сила Юлії Тимошенко провела загальні збори за участю 12 тисяч громадян з усієї України. Члени ініціативної групи зареєстрували пропозицію провести всеукраїнський референдум й одноголосно підтримали формулювання питання, з яким держава зветатиметься до народу: «Чи підтримуєте ви заборону продажу земель сільськогосподарського призначення будь-кому, крім держави Україна?».

Адже з 1 липня набуває чинності закон, ухвалений парламентом за поданням Президента, яким передбачено розпродаж української землі далеко не в інтересах фермерів і вітчизняних сільгоспвиробників, як в інших цивілізованих країнах. Це фактично «дерибан української землі». За цим законом, через підставних осіб землю можуть скупити іноземці, у тому числі і представники Росії, з якою триває війна. Та й кошти від продажу земель на аукціоні поповнять державний бюджет, а не скарбнички територіальних громад.

На переконання Михайла Цимбалюка, референдум – це останній шанс захистити українську землю.Прозвучала критика і на адресу чинного Уряду Д.Шмигаля. Замість обіцяного зниження тарифів на комунальні послуги маємо постійне зростання ціни газу, електроенергію закуповуємо за кордоном, хоч маємо достатньо власних потужностей, в державі назріває дефіцит світлих нафтопродуктів, а зарплати чиновників «Нафтогазу» та НКРЄКП сягають захмарних сум.

За даними Світового банку, майже 40% української економіки перебуває в тіні. Заходи боротьби з коронавірусом залишають бажати кращого, а вакцинація просто провалена. Як виправити ситуацію? На думку Михайла Михайловича, нема іншого виходу, ніж сформувати новий Кабімн, залучивши туди справді фахових, досвідчених людей, у тому числі з опозиційних партій. «Батьківщина» готова підставити плече, щоб не допустити розгортання ще глибшої кризи.

Запроваджену децентралізацію Михайло Цимбалюк назвав великим обманом, оскільки при створенні ОТГ не завжди враховувалися інтереси громад, та й обіцяних коштів на місцях не отримали. Тож тепер руками місцевої влади закриваються школи, ФАПи, лікарні, адже держава просто не дає грошей на їхнє утримання. Зокрема, 27 травня до закриття низки сільських шкіл вдалися в Дрогобицькій громаді.

Михайло Цимбалюк наголосив, що ВО«Батьківщина» виступає категорично проти закриття об’єктів соціальної інфраструктури і позбавлятиме мандатів тих депутатів, які за це голосуватимуть. Таких претендентів «на виліт» на Львівщині вже назбиралося дванадцять.