У неділю, 6 червня, на території Яворівського полігону (колишнє село Велика Вишенька) біля руїн храму святого Архистратига Михаїла вчергове вшанували жертв примусового виселення (депортації) місцевих мешканців з 1939 по 1961 роки з рідних земель.

Як інформує пресслужба Львівського партосередку ВО «Батьківщина», у заходах взяв участь депутат обласної ради Іван Стецькович.

«Більшості з тих, хто особисто пережив виселення, вже немає в живих, решта – переважно люди похилого віку. Єдиних даних про кількість депортованих немає через відсутність чи недоступність будь-яких офіційних документів, які б наводили кількість виселених осіб», – розповів «батьківщинівець.

Він також додав, що за підрахунками сіл, хуторів та присілків, з яких виселялися жителі, справа легша – тут джерела майже одностайні і подають назви 128 населених пунктів.

«На цей момент Яворівський полігон, не зважаючи на криваву історію його створення, став частиною національної гордості незалежної України і відіграє важливу роль у міжнародних процесах із забезпечення миру й безпеки. Чого ж більше приніс він краю – користі чи шкоди, позитивного чи негативного, покаже лише час», – підсумував Іван Стецькович.