Розрахунок житлових субсидій на період карантину для «червоної» зони проводитимуть з урахуванням збільшених на 50% соціальних нормативів, в межах яких дають субсидію на холодну і гарячу воду, водовідведення, електроенергію та природний газ.

Формула обрахування права на субсидію – складна. Однак те, що в Україні збільшена така грошова допомога жителям у «червоних» карантинних зонах – це позитивно. Зараз не усі люди можуть скористатися правом на субсидію.

Під час реформи децентралізації, повноваження управлінь соцзахисту передали в громади, але вони не всюди створені. У колишніх райцентрах залишилися центри надання послуг. Там, де таких утворень нема, є проблеми з субсидіюванням.

Зараз до 20% жителів населених пунктів, де нема ЦНАПів, не можуть скористатися субсидіями.

Влада має зробити усе для того, щоб усі громадяни мали доступ до цієї грошової допомоги. Особливо у «червоній» зоні. Варто також зазначити, що 38 мільярдів гривень, передбачених у проєкті бюджету на наступний рік на субсидії, не вистачить для субсидіювання усіх категорій громадян. Доведеться центральній владі декілька разів вносити зміни у бюджет і підвищувати ціни.

Громадське радіо