Варіанти розмовляють з депутатом, керівником фракції ВО «Батьківщина», а також очільником комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань у Львівській обласній раді Назарієм Сумалом.

Інтерв’ю з Назарієм Сумалом відбувається у межах проєкту “Моніторинг виконання передвиборчих обіцянок місцевими політиками Львівської та Запорізької областей”, що реалізується за підтримки “Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку”.

Надалі на сторінці Варіантів у Фейсбуці знаходитиметься опитування щодо довіри тому чи іншому спікеру, де читачі матимуть змогу оцінити своє бачення реалізації передвиборчих обіцянок львівських депутатів за цей рік.

Що саме вдалося реалізувати у межах програми “Безпечна Львівщина”, а які моменти довелося призупинити?

Мова йде про відеоспостереження у громадах, яке дозволить контролювати територію, наявні структури, масові заходи, проведення робіт та інші процеси. І, звісно, що вони матимуть обмежений доступ. Якщо говорити про камери, що зайшли в загальну систему, то у громад не буде доступу до аналітичної інформації, яка є в поліції.

Система побудована яким чином. Є основа в центрі – Національна поліція. У них є серверна, багато моніторів та група швидкого реагування. Є працівники, які отримують інформацію про події на території області та вчасно передають інформацію групам швидкого реагування (чи у райвідділи), щоб поліція швидко реагувала.

І вони відразу мають аналітичну інформацію. Наприклад, потрібно ідентифікувати особу, яка їде в автомобілі, а тому є декілька камер, які можуть це зробити. Є також камери, що фіксують порушення правил дорожнього руху. І є звичайні оглядові камери, які громади собі робили для того, щоб бачити що відбувається в них на території.

Проблема у тому, щоб приєднати камера з сіл до єдиної загальної поліційної системи. Туди мають доступ інші правоохоронні органи, а громади, які зайдуть у цю систему, матимуть доступ до своєї частини, яка їх цікавить. Однак є чимало громад, які встановили собі камери, але не мають коштів на їхнє обслуговування. І тому коли вони приєднаються до програми, то їхні камери передадуть на баланс поліції, яка й буде їх обслуговувати, а громади й надалі ними користуватимуться. В ідеалі варто зробити загальну систему, де правоохоронні органи матимуть доступ у своїй частині, а громади контролюватимуть своє.

На систему відеоспостереження у межах програми “Безпечна Львівщина” загалом виділили 9 мільйонів 450 тисяч гривень. Станом на 25 жовтня планують встановити 34 вузли відеоспостереження, 140 додаткових камер в області. На сьогодні відеоспостереження налічує 176 камер. Оглядових – 96, аналітичних – 80. Це практичні роботи в господарській роботі. Наразі ця система відеоспостереження налічує 728 камер відеоспостереження Центру Безпеки міста ЛМР зі встановленими камерами в межах проєкту Львівської обласної ради. Ці камери допомогли розкрити щонайменше 29 тяжких та особливо тяжких злочинів.

Встановлення цієї системи має на меті ідентифікацію загроз та ризиків, превентивний захист, зниження рівня терористичної загрози, підвищення швидкості реагування на надзвичайні події правоохоронними органами та можливість здійснення ефективного розслідування злочинів на теренах Львівської області. Подібні системи успішно функціонують вже в Одеській, Київській та Закарпатській областях. А перспективі вже розглянуть питання щодо об’єднання платформ усіх областей України в єдину відеомережу.

 

У передвиборчій програмі партії Батьківщина зазначалося про сприяння розвитку малого та середнього бізнесу. Які саме кроки до реалізації цього пункту програми фракція «Батьківщини» у Львівській обласній раді встигла зробити за цей рік?

Ми живемо нині в умовах пандемії, а тому час від часу у нас запроваджують карантинні заходи. Наша політична сила неодноразово виступала за системний захист малого та середнього бізнесу від втрат через ці обмеження. Адже малий те середній бізнес є основою середнього класу нашого суспільства. Якщо ми йому не будемо допомагати, як влада, то він зникне, а з цим збільшиться безробіття та зменшиться відрахування до бюджету.

Але монобільшість у Верховній Раді України не підтримує ініціативи фракції Батьківщина у парламенті, і тому, на мою думку, ці невеличкі субсидії (10 000 гривень компенсації) це просто знущанням з підприємців.Наша фракція неодноразово зверталася до виконавчої влади з трибуни Львівської обласної ради, але як ви розумієте, подібний захист можуть врегулювати лише центральні органи влади. На місцевому рівні ми можемо лише контролювати те, що Львівська ОДА діяла в межах здорового глузду в цій нелегкій соціально економічній ситуації.

Щодо загальної підтримки, то її прописали в наших програмних засадах партії, і ми керуємося ними у своїх діях, що стосуються захисту малого та середнього бізнесу на Львівщині. Підтримка на місцях нашими депутатами фермерства та захист від зловживань місцевої влади також є нашим пріоритетом. І партія це тримає під особливим контролем.

Чи долучається «Батьківщина» до обговорення ініціатив інших партій, що перегукуються з програмою вашої партії?

Якщо так, то що вже вдалося реалізувати спільно?Звичайно, і тут підтвердженням має бути Меморандум про співпрацю, який ми підписали у Львівській обласній раді. Це також підтверджують й солідарні позитивні голосування за нашими заявами чи зверненнями.

Які ініціативи «Батьківщина» підтримали інші фракції Львівської обласної ради, що підписали Меморандуму про співпрацю?

Насамперед це наші вимоги щодо закону про продаж землі та його невчасне запровадження в такому вигляді як це пропонувала влада. Це також і підтримка щодо тарифної та соціальної політики виконавчої влади.

Які можливості для області розблокує будівництво офісу швидкого реагування поліції на Стрийській? Чи реалізують проєкт до кінця 2022 року?

Туди мають перемістити деякі підрозділи поліції, яким вже бракує місця, перевезуть деяке серверне обладнання, монітори та камери. Це буде центр швидкого реагування. Цей проєкт має на меті обслуговування території міста Львова, і його планують закінчити до Дня Національної поліції, до 4 липня 2022 року. Взимку розпочнуть внутрішні роботи, а тоді й технічне оснащення. Цей проєкт реалізовують за кошти Нацполіції, Львівської обласної ради та Європейського Союзу.

Передвиборча програма передбачала створення пільгових місць для реалізації продукції з фермерських господарств області. Що вдалося вже Батьківщині реалізувати чи напрацювали цей проєкт та який ефект він матиме для обласного бюджету?

Ми переглянемо цю програму та кардинально доробимо її вже наступного року. Маємо у програмі достатньо високий відсоток виконання, однак питання у тому, наскільки вона є дієвою. Головна проблема у фінансуванні, а тому, можливо, доцільніше було б розвивати цю програму у пріоритетних напрямках, оскільки вона якась розпорошена. Якщо взяти, наприклад, два напрямки, то тоді вона, можливо, дасть більший результат. Зараз формуватимемо новий бюджет, у лютні-березні матимемо звітність за рік, а тоді й реформуємо цю програму.

Програма партії також зазначає про популяризацію культури через проведення масових заходів. Скільки фестивалів ініціювала Батьківщина, а ще до організації скількох вона долучилася?

Свої корективи вніс коронавірус. Чимало заходів перенесли. Але на культурні програми кошти виділяють, фестивалі відбуваються. Львівщина самобутня та має чимало туристично привабливих варіантів.2022 рік буде роком УПА і ми разом з головами фракцій визначили, щоб присвятити всі культурні заходи цій тематиці. Має бути масштаб, а не просто так проголосити якийсь рік на честь когось.

Також у програмі «Батьківщини» зазначали про покращення енергоефективності у садочках області? Наскільки партія налагодила комунікацію в громадах та скільки місцевих ініціатив підтримала фракція за цей рік?

Мікропроєкти вже відживають своє. Потрібно щось змінювати. Простіше дати на громаду субвенцію з обласного бюджету, ніж робити конкурс. І нехай вже громада визначає, куди скерувати кошти. Є чимало запитань до експертів комісії, оскільки кожен має свої прихильності. Я б хотів, щоб кошти рівномірно розподіляти на всі 73 громади чи давати спочатку субвенцію найбіднішим громадам. У конкурсі мікропроєктів є громади, які не отримали нічого, а є такі, які виграли декілька. Тому зараз розподіл не є рівномірним.Ми підтримуємо громади у різноманітних напрямках. Обговорюємо на зборах фракції. Люди звертаються з різними питаннями, наприклад, через захворювання, зокрема, й коронавірус. І навіть через ситуацію з обвалом мосту в селі Гайок.

Які підсумки першого року роботи фракції «Батьківщини» у Львівській обласній раді ви можете підвести?

Головне, це комплексна програма “Безпечна Львівщина”, де ми забезпечуємо для людей безпеку та швидко реагувати на різні події. Це найбільший наш здобуток.

Наша фракція постійно контролює та реагує в залі засідань через заяви, запити чи звернення щодо соціальних проблем, зокрема, невиплату зарплати медикам чи шахтарям, слідкує за своєчасними виплатами ковідних надбавок. Ми ініціюємо отримання медичного обладнання в комунальні заклади Львівської обласної ради, питання культурної спадщини, розвитку дитячого та юнацького спорту тощо.

Я, як голова фракції, завжди зачитую звернення проти продажу землі, проти підвищення тарифів, підняття цін на енергоносії.

Наша політична сила та наша фракція виступають за соціальну спрямованість рішень Львівської обласної ради, за розвиток і безпеку, за викорінення корупції та справедливість. Всі наші дії мають бути спрямовані задля добробуту, розвитку та захищеності мешканців Львівщини.

Варіанти