Нещодавно Верховна Рада прийняла скандальний законопроєкт № 5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень.

Як стверджує директор агрофірми, член партії «Батьківщина» Віктор Візний, парламентська більшість цим законом вирішила збалансувати бюджет не за рахунок олігархів, а фактично за рахунок простих українців.

Пане Вікторе, в чому ж небезпека цього закону для звичайних людей і особливо для тих, хто працює в аграрному секторі?

Насамперед зазначу, що цей закон було прийнято за ініціативи прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Влада постійно говорить про полегшення діяльності фермерів, а насправді лише ускладнює їм життя та працю. Закон вносить зміни до системи оподаткування сільгоспвиробників та фермерів, операцій з продажу нерухомості, екологічного податку та акцизного податку.

Депутати залишили майже без змін і екологічний податок, і пільги на сплату земельного податку для видобувного бізнесу – що також на користь олігархів, які працюють у видобувному бізнесі. Більше того, норми, які не стосуються бізнесу олігархів, стали жорсткішими. До прикладу, до другого читання в проєкті закону зменшили розмір земельних ділянок для сплати мінімальних податків з 2 га до 50 соток. Це розмір деяких домогосподарств, які виробляють сільгосппродукцію виключно для власних потреб.

Гм, але ж це фактично «вбиває» власників невеликих земельних ділянок, які виробляють агропродукцію для власного споживання.

Та звичайно! Більше того, аграріям можуть збільшити податки для них на 300 грн з га. До того ж відтепер власники сільськогосподарських земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів, муситимуть сплачувати не менше ніж мінімальну суму податку – приблизно 1500 грн з 1 гектара. Усі, без винятку. Навіть ті, хто немає прибутку з цієї землі і нічого на ній не вирощує. Фактично це підвищення вплине виключно на невеликих фермерів і селян, які мають землю. Реально влада вводить новий «селянський податок» через який утримувати паї селянам буде не вигідно.

Закон впроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників. Вводиться  «мінімальне податкове зобов’язання» – це сума податків, яку кожен власник сільськогосподарської землі має за замовчуванням сплачувати до бюджету. Ця сума складає близько 5% від вартості землі на рік.

Цікава норма стосується оподаткування городини, вирощеної на земельній ділянці. Законом № 5600 депутати зобов’язали сплачувати податок на доходи фізосіб (18%) у разі, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат: у 2022 році – 78,2 тис грн. Тобто людина, яка живе в селі і працює лише на своїй землі у разі продажу аграрної продукції на 6500 грн в місяць має сплатити 1200 грн податку. Скажіть, на 5300 грн можна утримати сім’ю в селі, якщо є старші батьки і діти? В селі люди тяжко працюють з ранку до ночі. Фактично без вихідних. Селянам треба дотації давати, а не дусити податками. І ще не забудьте, як шалено зросли ціни на мінеральні добрива. А без них не буде доброго урожаю.

До речі, на сайті Президента України зареєстрована петиція про відміну цього скандального закону 5600. Бо реально цей закон направлений не на боротьбу з олігархами, а на боротьбу з єдиною живучою ланкою села – одноосібниками. Не стане одноосібників – не стане українського села.

Грабунок – скажуть селяни. І так села вимирають. Молодь втікає в міста.

Та звичайно. Ну але красиві передвиборчі обіцянки і реалії – то зовсім різні речі. Всупереч заявам президентської команди закон боляче вдарить по простих українцях. Так він запроваджує 18% податку на доходи фізичних осіб з продажу фізичною особою третього та наступних об’єктів нерухомості протягом одного року. Це стосуватиметься і продажу земельних ділянок, що нібито повинно удосконалити систему оподаткування на ринку землі. Дохід від продажу одного об’єкта (за винятком землі) на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%. Не від доброго життя багато хто продає свою власність: комусь потрібні гроші на лікування, комусь на навчання дітей. І тут влада хоче заробити на простих людях.

Реально обов’язкове обкладання ПДВ угод із первинної купівлі-продажу нерухомості призведе до подорожчання нових квартир щонайменше на 20%. Підвищення ставки ПДФО на угоди з продажу квартир призведе до додаткового здорожчання житла ще на 5–18%.

Окрім того суттєво постраждає маленький та середній бізнес: податківцям надали право забирати без рішення суду у податкову заставу рухоме, нерухоме майно та вироблену продукцію платника податку. І поки власник доводитиме, що з його майном немає жодних проблем, ним уже розпоряджатиметься податковий керуючий.

Реально сумно якось то все виглядає.

Так, на жаль. Даний законопроєкт підтримало 210 депутатів фракції «Слуга народу», фракції Коломойського «За Майбутнє» та низка інших. Але дуже гидким є їх пояснення причин голосування: це збільшить наповнення бюджету, а ті, хто виступають проти його ухвалення, просто не хочуть платити гроші державі!

Тобто ті, хто прийшов до влади завдяки маніпуляціям і обіцянкам знизити податки, сьогодні загнали малих підприємців, фермерів, селян, приватних господарників в стійло – або платіть, або держава забере майно. Тому, платити будуть змушені, але ж це напряму означає, що ціни вкотре зростуть як мінімум на величину податку! Інфляція в такій ситуації неминуча.

Від прийняття цього закону провладна «кліка слуг та майбахів» очікує більше 50 млрд грн надходжень до бюджету, а це, за моїми нескладними підрахунками, якраз сума своєрідного державного хабаря на видатки для 250-ти депутатів фракцій «Слуга народу» та «За Майбутнє» двічі на рік на соцекономрозвиток підконтрольних їх регіонів.

Тобто кожному, хто співає «осанну» депутату за зроблену дорогу чи відремонтовану школу за гроші, які він нібито притягнув на округ, слід пам’ятати, що ці гроші витягнуті з кишень наших громадян! Тож, за ці ремонти, дороги та інші дякувати потрібно українським селянам, підприємцям і невеликим підприємствам – платникам податків! І, на жаль, знову у нас виходить як завжди: почали із боротьби з олігархами, попіарились на цьому, а в кінцевому результаті поставили на коліна фермерів  і простих людей. Але «Батьківщина» буде доносити до людей усю правду про «добрі» в лапках наміри олігархічної влади.

Леополіс