Попри оптимістичні заяви влади, ситуація в енергетичній сфері України залишається критичною. 

Про це нещодавно в коментарі для Еспресо зазначив народний депутат України від ВО «Батьківщина» Михайло Цимбалюк.

За його словами, фахівці б’ють на сполох, переконуючи, що за місяць, якщо підуть сильні морози, газ у нас залишиться лише на папері.

«Ніколи не подумав би, що прем’єр Денис Шмигаль може таке навіть вимовити, але він дійшов до такого «професіоналізму», що заявляє, нібито ми вже з лютого почнемо закачувати газ на наступний опалювальний сезон. Це – нісенітниця! Хай з оператором будь-якої ГТС поспілкується – той йому розкаже, що це нереально і що в нас сьогодні газу не вистачає», – розповів Михайло Цимбалюк.

Він додав, що влада марно тішиться тим, що впало споживання газу промисловістю.

Це, на його думку, тому, що влада пропонує промисловості купувати газ за 60 тисяч гривень (за тисячу кубів) без транспортування.

«Те саме пропонують бізнесу, який закриває офіси, бо переводить на інші джерела опалення. Вони думають, що таким чином зменшать споживання. Зрештою, сьогодні людям прийшли такі платіжки, що вони справді думають, як від цього газу відмовитися», – наголосив Цимбалюк.

Депутата здивувало, що президент у зверненні до парламенту подав як досягнення інформацію  про те, що на українських атомних електростанціях працюють усі енергоблоки.

«Коли президент хвалиться, що працює 15 енергоблоків, то нехай краще спитає фахівців, чи це добре. Це – критична кількість, це – велика проблема, бо вони розбалансують усю систему. Влада займається популізмом і це може закінчитися для нашої енергетики трагічно», – застерігає нардеп від «Батьківщини».

Він також додав, що влада займається показухою, закуповуючи електроенергію в Білорусі і «нагріває руки» на цьому.

ти руки”.

Цимбалюк згадав ще одне «досягнення», яким хизується влада: «Вони хваляться, що забезпечили країну вугіллям. Але сьогодні запаси вугілля в країні залежать від приватників, які завезли його в державу. А влада натомість навіть не викупила того, що є на наших шахтах, а витратила 1,7 млрд доларів на купівлю вугілля в Росії».

За словами політика,  якщо президент каже про 15 працюючих енергоблоків і перевиробництво електроенергії, то треба вести мову про зменшення ціни на енергоносії для населення.

«Якщо є надлишок електроенергії – зменшуйте ціну для населення, промисловості, бізнесу. А цього немає. Відтак стає страшно, коли чуєш з уст перших осіб держави елементарні нісенітниці. Зовсім не смішно, бо ми живемо в некерованій  державі, де все в один момент може рухнути», – підсумував Михайло Цимбалюк.