Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні, яке відбулося сьогодні під моїм головуванням, підтримав включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин (р.№ 7251).

Так, Законопроектом передбачено основні нові норми:

– на час оголошення воєнного або надзвичайного стану усі повідомлення та документи з питань трудових відносин, накази (розпорядження) власника або уповноваженого з ним органу можуть здійснюватися та вестися в електронній формі.

Припинення трудового договору у випадку: призову або вступу працівника або фізичної особи, яка використовує найману працю, на військову службу; смерті фізичної особи, яка використовує найману працю, або набрання законної сили рішенням суду про визнання такої фізичної особи безвісно відсутньою чи про оголошення її померлою; смерті працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим; неможливості забезпечувати працівникові умови праці, внаслідок того, що необхідні для виконання роботи зазначеним працівником виробничі, організаційні, технічні потужності, засоби виробництва або майно власника або уповноваженого ним органу знищені в результаті бойових дій; відсутності працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці.

У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – інваліда з дитинства підгрупи А I групи, яка не була ним одержана за життя, виплачується членам його сім’ї, а у разі їх відсутності – входить до складу спадщини.

Команда ВО «Батьківщина» дослухалася до зауважень представників профспілок і утрималася під час голосування за цей проект Закону, оскільки цей документ все ж ще можна доопрацьовувати при підготовці до другого читання.