Конституційний Суд України напередодні змінив форму розгляду проваджень про можливе скасування в закритому режимі закону про ринок землі Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення») та новий адміністративно-територіальний устрій («Про засади адміністративно-територіального устрою України») .

Народний депутат України від ВО «Батьківщина», доктор юридичних наук Михайло Цимбалюк звернув увагу на те, що Конституційний Суд України упродовж двох років  не розглядав ці справи, бо насправді із самого початку правова позиція була не на користь влади.

«Закон про ринок землі порушує відразу цілу низку статей Конституції, зокрема засадничу – про те, що земля належить народові. Якби тільки КСУ взявся за розгляд, то рішення ще до війни було б однозначним. Це очевидно навіть для правників третього курсу. Те саме стосується адмінтерустрою, який встановили постановою і без жодного обґрунтування обласних адміністрацій для такого розподілу», – розповів Михайло Цимбалюк.

За його словами, влада формувала нові райони без обов’язкового економічного підґрунтя та роз’яснень. А відтак місцеві князьки на практиці розподілили вплив за рішенням центру.

«Україну поділили на свій розсуд. На практиці, як ми бачимо, такий розподіл не всюди ефективний. КСУ в цьому питанні мав би давно прийняти законне рішення. Якщо тепер судді будуть керуватися юридичною стороною, то рішення в цих поданнях очевидні. Хоча на суд таким чином я не хочу жодним чином тиснути», – переконаний Цимбалюк.

Нардеп вважає, що КСУ два останні роки був паралізований через постійне протистояння з Банковою, а сам факт зміни форми розгляду проваджень з усної на письмову він якраз пов’язує з воєнним станом і новими реаліями безпеки.

«Чим швидше суд ухвалить рішення, тим менше в державі буде ухвалено дурниць і тим швидше все повернеться у правове русло. Якщо говорити про земельну реформу, то в умовах війни землю взагалі треба берегти як золото», – вважає Цимбалюк.

З юридичного погляду, на думку Цимбалюка, скасування земельної реформи не буде означати автоматичне розірвання вже укладених договорів.

«Це може бути лише пересторогою для укладання нових угод купівлі чи продажу. Щодо адміністративного устрою, то КС України своїм можливим рішенням може зобов’язати привести законодавство у відповідність. У Верховній Раді України це можна буде зробити протягом двох-трьох тижнів. Тому не треба лякати українців хаосом», – підсумував Михайло Цимбалюк.