Минулого тижня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій російська федерація названа терористичним режимом.

У геополітичному контексті такі рішення є достатньо вагомими для України у війні проти росії, адже тема російсько-української війни знову виходить на перші шпальти та екрани світових ЗМІ. Але є ще інший фронт, на якому країни світу можуть допомагати нам боротися проти країни-терориста –  економічний.

Наслідком вторгнення росії в Україну 24 лютого стало і запровадження санкцій щодо москви зі сторони як окремих країни світу, так і організації. Зокрема обмеження на росію наклали Європейський Союз, США, Велика Британія, Канада, Австралія, Республіка Корея, Японія, Група семи та інші.

Без сумніву, що нинішні санкції набагато ширші за ті, які були введені після анексії Криму та початку війни на Сході України у 2014 році. Так, раніше санкції були більш секторальними. Європейський Союз дуже цим пишався, мовляв, що вони вводять санкції конкретно проти тих людей, які ведуть війну. Відповідно, не зачіпають права та свободи інших громадян.

Проте російська економіка й надалі отримує кошти від торгівлі зі США та країнами Європейського Союзу. До прикладу, росія продовжує постачати у Сполучені Штати товари на понад мільярд доларів на місяць. Так, попри накладені санкції проти рф за повномасштабне вторгнення в Україну торгівля окремими товарами триває.  Найбільше рф імпортує до Сполучених Штатів Америки дерево, метали, нафту і газ, радіоактивні матеріали та амуніцію.

У Держдепартаменті США пояснюють, що повністю заблокувати торгівлю із рф неможливо, адже це може негативно вплинути на світову економіку. Але російська нафта та газ досі постачають в порти США, через те, що деяким компаніям дозволили завершити чинні контракти, перш ніж відмовлятися від енергоносіїв країни-агресора.

Іноді американським митним органам важко визначити країну, звідки надходять товари. Наприклад, американські компанії продовжують імпортувати нафту з Казахстану через російські порти, хоча вона іноді змішується із російським паливом.

І Європа замістити російські енергоносії найближчими роками не зможе. Вона імпортує понад 55% усіх споживаних енергоресурсів, а росія – ключовий постачальник. Російські нафта, нафтопродукти, газ та вугілля покривають майже 25% європейського споживання. З початкуповномасштабної війни, за деякими оцінками, лише ЄС заплатив Росії понад 80 млрд євро за нафту та газ.

Основа експорту російської федерації – це нафта і нафтопродукти, газ, продукція гірничо-металургічного комплексу – чорні метали, залізняк, вугілля і золото, які разом принесли країні-агресору 300 мільярдів доларів валютної виручки минулого року, а це 63% загального експорту рф.

Це грандіозний внесок у ВВП та держбюджет росії, у її здатність фінансувати подальшу мілітаризацію, військову агресію, дестабілізацію політичних систем розвинених країн.

За цією горе-торгівлею стоять і конкретні росіяни, бізнесмени, які очолюють рейтинг Forbes і сплачують податки в Росії – це, зокрема, Володимир Лисин, Роман Абрамович, Віктор Рашніков, Олексій Мордашов, Алішер Усманов, Ігор Зюзін. Виникає логічне питання – в час, коли російські ракети і дрони знищують українські об’єкти критичної інфраструктури чи не час ЄС конфіскувати активи цих олігархів закордоном і скерувати на їхнє відновлення.

Варто розуміти, що країни ЄС, які й надалі торгують із рф, роблять жорстокий і кривавий  внесок у військову агресію росії проти України, а загалом і проти Європейського континенту. Тільки, коли наші європейські партнери це чітко усвідомлять, ми зможемо сподіватися на повномасштабну перемогу над агресором, перемогу вільного світу над варварством, перемогу добра над Імперією зла.

Цензорнет