У середу, 2 листопада, у селі Великі Глібовичі Львівського району на місцевому цвинтарі освятили пам’ятний знак депортованим українцям з Малкович.

Як інформує пресслужба Львівського обласного партосередку ВО «Батьківщина», пам’ятник створений за сприянням нащадків, громади села Великі Глібовичі, де знайшли прихисток депортовані українці – багаточисельна громада вихідців з Малкович, а також отця Миколи Стручинського з церкви Успіння Пресвятої Богородиці.

Разом із громадою участь у заході взяв депутат обласної ради від Львівського району Степан Пилип.

Він подякував ініціаторам та авторам пам’ятника за їх нелегку і самовіддану працю, а також усім, хто долучився до його спорудження – молодим митцям, мешканцям громади, духовенству – всім, хто своєю працею, підтримкою і особливо молитвою доклався до його спорудження…

«Сьогодні – історичний день, який символізує трагічну подію, що має не лише державний, а й людський вимір. Через неї пройшли десятки тисяч українців. Тим не менше ми знаходимо в своїх серцях шлях для порозуміння і примирення. Відкриття пам’ятного знака у Великих Глібовичах символізує нашу память про людей, нашу шану до історичного минулого», – переконаний Степан Пилип.

Як відомо, українське село Малковичі біля Перемишля знищене в результаті депортації українців Надсяння (1944-1947 рр.). Перед виселенням українське населення зазнало жорстоких катувань. У 1939 році населення Малковичів становило 1170 осіб. З них більшість – українці. У ніч з 17 на 18 квітня 1945 р. в селі було вбито щонайменше 133 українця. Їх прізвища документально встановлені – переважно це були діти та жінки.