Днями у всьому світі відзначали День науки, втім в Україні про це свято говорили небагато, особисто я згадок про нього не знаходив. Це і закономірно, бо впродовж багатьох років українська наука для чиновників була радше непродуктивними бюджетними витратами, а не надійними інвестиціями у майбутнє – як це є у всьому цивілізованому світі.

На жаль, щороку нашу країну покидають сотні як молодих перспективних, так і досвідчених вчених – за роки незалежності держави кількість дослідників зменшилася втричі – до 100 тисяч. Прикро і те, що якість викладання точних та природничих наук в Україні бажає очікувати кращого, а тому студенти надають перевагу навчанню за кордоном.

Є проблеми і з держаним фінансуванням. Зокрема, в проекті бюджету на 2017 рік українській науці виділено майже 5 мільярдів гривень. Для порівняння: сумарний науковий бюджет Литви становить понад 100 мільйонів євро, Румунії – понад 1 мільярд євро, Польщі – понад 5 мільярдів євро… про інші країни згадувати недоречно.

Неоптимістична картина. Так виглядає, що керівництво держави взяло курс на деінтелектуалізацію населення. А тому важливо, щоб нинішня влада та міжнародні наукові організації терміново взяли під особистий контроль розвиток та фінансування основних напрямів наукових досліджень в Україні – в іншому випадку – зволікання призведе до катастрофічних наслідків.

Фейсбук. Михайло Цимбалюк. 14 листопада 2016 р.