“Ми не “розхитуємо човен” – ми не даємо владі красти!”

Так у партії “Батьківщина” відповідають на звинувачення опонентів з Банкової у дестабілізації ситуації у країні

Смішно було б заперечувати, що в Україні — гостра політична криза. Це зрозуміло з подій у парламенті і поза ним. На Банковій мають власне пояснення цим процесам. Кажуть, що спричинили цю кризу не тільки зовнішні сили, які зацікавлені у дестабілізації, а й політичні егоїсти в середині країни, серед яких начебто і партія “Батьківщина”. Одним з шляхів вирішення політичного протистояння, яке наростає, могли би стати дочасні вибори народних депутатів, переформатування складу Верховної Ради. Однак президент попередив, що не дасть популістам такого шансу, позаяк унаслідок цих перегонів може відбутися реванш антиукраїнських сил. “Я хочу заспокоїти всіх опозиціонерів і наголосити на тому, що жодних дострокових парламентських виборів, у яких зацікавлена Росія, яка зацікавлена у дестабілізації ситуації, я їм не подарую”, – заявив Петро Порошенко, додавши, що вибори відбудуться вчасно, у 2019 році. А що про це та інші актуальні виклики дня думають у політичній силі, яка чи не найбільше опонує главі держави? Відповіді ми отримали від заступника голови партії “Батьківщина” Сергія Власенка.

– Банкова сьогодні використовує всі ті напрацювання, політичні технології, які раніше застосовував Янукович. Пригадуєте його риторику про те, що у всьому винна партія Батьківщина” та її лідер? Пішов дощ — винна Тимошенко! Не пішов дощ — теж винна вона! Влада вкотре підвищила тарифи для населення — а виходить, що до цього спричинилася партія Тимошенко. Влада обклала податком пенсії, не індексує зарплати і ті ж пенсії — знову, бачте, винна “Батьківщина”. Керманичі держави призначають на посади непрофесіоналів — і це теж, виявляється, наш гріх.
А з іншого боку… Давайте повернемося у 2014 рік, коли у нас проводили попередні вибори. Згадайте, що у той час у нас була відкрита стадія збройного конфлікту. Україна стримувала наступ російських військ. Відбувалися кровопролитні бойові дії із сотнями загиблих людей. Незважаючи на це, тоді Петро Олексійович говорив: треба перезавантажити владу, якнайшвидше переобрати парламент! Хотів чим скоріше завести у Верховну Раду свою політичну силу. А сьогодні президент виборів не хоче, бо розуміє, що у нього не має тієї великої підтримки людей, яка була раніше. Сьогодні усім зрозуміло, що в результаті наступних виборів фракція “Народний фронт” зникне з політичної мапи України, адже всі дослідження показують, що рівень їх підтримки — на рівні соціологічної похибки. Мабуть, через таку тотальну недовіру на місцеві вибори 2015 року, коли прем’єр-міністром був лідер “НФ” Арсеній Яценюк, його політична сила не брала участі у цих перегонах. Експерти пояснювали це нульовим рейтингом “Народного фронту”. Зрештою, “Блок Петра Порошенка”, якби зараз відбулися позачергові парламентські вибори, не набрав би такої кількості голосів, як має їх тепер.
Нам кажуть про якийсь реванш на дострокових виборах. А я кажу інше: буде перемога зрозумілих, прагматичних проукраїнських політичних сил! До Верховної Ради здатна прийти низка партій, які сформують нормальну — професійну, патріотичну – більшість у парламенті. Не бачу жодних загроз, жодних передумов для реваншу проросійських сил. Наші опоненти вдаються до ідеологічних штампів. Коли якась з політичних сил робить не так, як того хоче Адміністрація президента, її називають “рукою Путіна”. Влада вдається до корупційних діянь, ми її за це критикуємо, а нам кажуть: не розхитуйте човен! Вішають на нас ярлики у пособництві агресорові. Але ж ми нічого не “розхитуємо” – ми не даємо вам, хлопці, красти!
Для того, щоб зрозуміти, чи потрібні нам дострокові вибори, кожен громадянин повинен відповісти на одне просте запитання: чи влаштовує його те, як нині розвивається наша держава? Якщо — влаштовує, якщо ми йдемо у правильному напрямку, гаразд, виборів не потрібно. Але якщо громадяни бачать, що рівень корупції в Україні зашкалює, що реформи не проводять, що замість підвищення добробуту людей, все роблять для того, щоб вони зубожіли — тоді треба змінювати політику. А робити це можна шляхом виборів.

– Досі не припиняються дискусії щодо торгової блокади окупованих районів Донбасу. У наслідках цього вимушеного рішення РНБОУ президент теж звинуватив “Батьківщину”. Сказав, що падіння промислового виробництва, зростання цін, зубожіння населення, інші соціально-економічні втрати, спричинені блокадою, будуть на совісті вашої та інших політичних сил. То яка позиція “Батьківщини” у цьому питанні?

– Від першого дня ми вважали: оскільки йде війна, не можна торгувати з ворогом. Це наша тверда ідеологічна позиція. А те, що говорить Петор Олексійович, виглядає досить оригінально. Офіційне рішення про блокаду прийняла РНБОУ, його ввів у дію президент своїм указом. Напрошується просте запитання: якщо це рішення — правильне, якщо його схвалив глава держави, тоді він несе відповідальність за нього. Якщо ж воно — неправильне, але президент його підписав, то як це зрозуміти? Де тут логіка?
Влада інколи вкидає дивні тези, і ми з вами їх обговорюємо. Якщо вже президент вирішив запровадити блокаду, то це саме його, а не чиєсь інше рішення. Президент же не може діяти під чиїсь тиском!
Політично ми підтримали тих хлопців із зони АТО, які вийшли і перекрили рух вантажів з України на окуповані території. Основна причина такої істерії в Адміністрації президента очевидна. Весь політикум говорить про те, що структури, близькі до Петра Порошенка, заробляють на цій торгівлі величезні гроші. Заробляють на торгівлі вугіллям, на безконтрольному переміщенні вантажів, на контрабанді, яка іде через фронт. Лише офіційно на кожній тонні вугілля, яке надходило з окупованих територій, за різними оцінками, спритники заробляли від 1000 до 1300 грн. Це шалені гроші! Доти, поки у нас у президентському кріслі перебуватиме бізнесмен, а не державний діяч, така ситуація, на жаль, триватиме.

– Міжнародний валютний фонд призупинив розгляд питання про надання Україні чергового траншу кредиту. Коментуючи цю новину президент сказав, що це – теж “заслуга” парламентської опозиції, зокрема, “Батьківщини”…

– Мені це нагадує старий анекдот, який закінчується словами: “І ви кажіть!”. Але якщо тверезо проаналізувати публічні заяви МВФ, то з’ясується дещо інше. У цих заявах йдеться про те, що найбільшою загрозою для України є високий рівень корупції в українській владі. Саме про це, а не про блокаду, зокрема, говорила виконавчий директор МВФ пані Лагард. Ми у своїй партії отримали копію внутрішньої доповіді МВФ, яку оголошують перед прийняттям рішення про видачу/невидачу траншу. Дві третини цього документу присвячено корупції у вищих ешелонах нашої державної влади.
Але є ще інший момент, який бере до уваги ця світова фінансова інституція при наданні допомоги тій чи іншій країні — рівень боротьби з корупцією. Це так званий маяк. Останні три тижні в Україні триває скандал з призначенням зовнішнього аудитора у Національне антикорупційне бюро. На цю посаду спробували пропхати людину, яка тотально залежна від чинної влади, всупереч всім процедурам, всім традиціям (С. Власенко має на увазі звинуваченого у корупції британця Найджела Брауна — І. Ф). І лише позиція проукраїнськи налаштованих політичних сил у парламенті, серед яких є “Батьківщина”, заблокувала це рішення. Ми зробили все, щоб цього не сталося. Спроба протягнути цього “кишенькового” для Банкової кандидата, на мою думку, і є тією причиною, через яку МВФ ще думає, чи продовжувати співпрацю з Україною.
Якби ви мене запитали, чи треба її продовжувати, я відповів би ствердно, бо йдеться про найдешевшу позику у світі. Але якби ви мене запитали, чи потрібно співпрацювати з МВФ так, як співпрацює з ним зараз українська влада, відповів би: ні! Для пояснення нагадаю дві офіційні цифри, які цитували українські прем’єри за останні роки. Арсеній Яценюк заявляв, що за 2015 рік через державні підприємства було виведено за кордон (тобто — вкрадено) 50 млрд. грн. При тодішньому курсі 25 грн. за долар це — 2 млрд. доларів! А ось цифра від чинного глави уряду Володимира Гройсмана: за останній рік через державні підприємства України відмито 60 млрд. грн. Тобто за два роки у нас вкрадено 4 мільярди доларів США! Нікого за це не притягнуто до відповідальності, канали цих крадіжок не перекрито. Наші чиновники вкрали 4 мільярди “баксів”, а ми стоїмо на колінах перед МВФ і клянчимо 1 мільярд! Це виглядає як сюрреалізм!
А я хочу нагадати, що у 2008 році тодішній прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко так само вела перемовини з Міжнародним валютним фондом. І ми отримали допомогу від нього. Але тоді навіть не ставилося, як тепер, питання про збільшення пенсійного віку для українських громадян, про продаж сільськогосподарської землі, підвищення тарифів. Треба вміти вести переговори!

– Судячи зі зрослої активності політичних сил, дух виборів витає у повітрі. Для того, щоб вони привнесли нову якість у політикум, треба не тільки змінити склад ЦВК, а й ухвалити прогресивний закон про вибори народних депутатів — за відкритими партійними списками. Чи готова “Батьківщина” голосувати за цей закон?

– Ми внесли такий законопроект. Але спочатку дві ремарки. Питання виборів виникає не через високу температуру у політикумі. Проблема полягає у тому, що за останні три роки влада вела країну у неправильному керунку. Люди відчувають, що стали жити гірше. Більше того – вони не бачать перспективи. Тому громадяни думають над тим, як змінити цю ситуацію. Зробити це можна в єдиний спосіб — змінити політику влади. А це досягається через вибори. Висока температура не тільки у парламенті, а у всьому суспільстві. Тому що люди розчаровані. Вони чекають позитивних змін, але не отримують їх.
Повертаючись до нових правил виборів. Ви ніколи не звертали уваги на те, що перед останніми виборами до Державної думи Росії Путін змінив виборчий закон? Змінив його так, щоб обирати депутатів за схемою 50 на 50 (половину — за партійними списками, половину — у мажоритарних округах). Щоб було так, як нині в Україні. Бо саме завдяки мажоритарній складовій путінська “Єдина Росія” отримала домінуючу кількість голосів. “Мажоритарка” – найбільш корумпована схема виборів. І ми в Україні це добре відчули. Тому новий прогресивний закон про вибори народних депутатів — це ще одне ідеологічне питання “Батьківщини”. Наша партія внесла законопроект про вибори до парламенту на пропорційній партійній основі за відкритими списками. Ми виступаємо за те, щоб прибрати з виборчого законодавства корупційну мажоритарну складову, готові підтримати і відкриті списки. Вважаємо, що це потрібно запроваджувати. Але я сумніваюся, що чинна влада піде на це. Бо їй вигідно мати депутатів-“мажоритарників”. Ви ж пам’ятаєте події на 205-му окрузі, де вибори “виграв” Сергій Березенко, який, за словами спостерігачів, засівав грошима. Думаю, що влада буде не готова змінювати виборчий закон.

– Якби вибори відбулися найближчої неділі, який вигляд мав би парламент?

– Я не є фахівцем політології, соціології, але спираючись на публічні дані, можу сказати, що у Верховній Раді з високим результатом, переконаний — з першим, була би “Батьківщина”. У парламент пройшла би з гарним показником “Самопоміч”. Там була би “Свобода”, можливо – “Народний контроль”, можливо, з’явились би молоді політичні сили.

– А партія Саакашвілі?

– Сам він не може балотуватися, бо не прожив в Україні 5 років. А що таке політична сила Саакашвілі, поки що не зрозуміло…
Точно пройшов би у нову Раду “Блок Петра Порошенка” – але зі значно нижчими цифрами, ніж тепер. Був би там “Опозиційний блок” або в якійсь іпостасі представники колишньої Партії регіонів. Але набраний ними відсоток точно був би не більшим від того, який мають сьогодні.

– Рабінович?

– Можливо, пройшов би і він. Але я рахував би голоси його партії сукупно з “Опоблоком”. Їх підтримують одні і ті ж люди.

Розмовляв Іван ФАРІОН. Високий Замок, 30 березня