«Батьківщина» ніколи не говорила, що треба відмовитись від наших міжнародних партнерів – Франції та Німеччини у мирних переговорах. Хоч добре розуміємо, що вони набагато більше економічно пов’язані з РФ, ніж США і Великобританія.

Абсолютно логічно, що ми постійно наголошуємо на важливості участі США і Великобританії у будь-якому мирному переговорному процесі, зокрема, у «нормандському форматі розширеному».

Бо ці дві країни були підписантами Будапештського меморандуму не на рівні послів, чи представників ДНР- ЛНР, а на рівні лідерів країн, і саме ці країни належать до «ядерного клубу». Тому участь США і Великобританії лише б посилила перемовини і якісно доповнила «нормандський формат плюс».

Мінські домовленості безумовно зіграли певну роль, зокрема, коли йшла гаряча фаза війни. Після їх підписання кількість обстрілів і кількість загиблих зменшилась – це факт. Та зверніть увагу, що перший пункт Мінських домовленостей, який говорить про безумовне припинення вогню, РФ не виконується і не виконувався.

Навіть тоді, коли наша влада пішла на безпрецедентні кроки і доручила ЗСУ не стріляти у відповідь. Сьогодні ми щодня маємо поранених і загиблих.

Останні кроки та переговори президента Зеленського логічні. Я вважаю правильною його заяву під час перемовин із Нетаньяху, що Україна братиме досвід у питанні безпеки з Ізраїлю. Досвід Ізраїлю, який веде постійну оборонну війну і ще й успішно розвивається, як країна, залучає інвестиції, є повчальним.