Законопроєкт №1008 щодо діяльності органів суддівського самоврядування не зможе реально покращити ситуацію в судовій гілці влади. Його логіка нічим не відрізняється від логіки «реформ» часів Януковича та Порошенка.

Про це у понеділок, 21 жовтня, заявив заступник Голови партії Сергій Власенко в ефірі «Свободи слова».

За його словами, метою реформи має бути забезпечення державою (в питанні судоустрою та правоохоронної системи) надання людям якісних послуг у розумні строки, і щоб вони були доступними для українців.

Проте нинішня реформа, як і реформи за часів Януковича та Порошенка, не має на меті створити близький до людей суд, не відновлює довіру до судової системи, не створює професійні механізми, які покращили б судовий процес, а має на меті підвісити на гачок Верховний Суд, переконаний політик.

«Янукович позбавив Верховний Суд можливості відправляти правосуддя, Порошенко розігнав старий суд і набрав нових людей. Зараз пропонують скоротити суддів Верховного Суду. До того ж, як і за попередніх реформ, зараз виганяють стару ВККС (це той орган, що здійснює нагляд за суддями). Закон 1008 саме про це  про контроль над судовою системою», – наголосив він.

Сергій Власенко запевняє, Верховний Суд вимагає реформування не з погляду персонального складу, а з погляду певних процедурних механізмів.

«Я проти спроб вкотре підвісити на гачок Верховний Суд, не сказавши, за якими критеріями будуть звільняти та призначати людей, що ці люди будуть робити без зміни процесуальних законів. Наразі у суді лежать не розглянутими 70 тис. справ, і ще 350 щодня надходить, а ми зменшуємо наполовину кількість суддів», – звернув увагу заступник Голови партії.

Парламентар також нагадав, що вперше Генсек Ради Європи за власною ініціативою скерувала законопроєкт №1008 до Венеційської комісії задля отримання висновку, «Україна вперше отримала такий сигнал». Тобто міжнародні партнери також мають питання до цієї реформи, додав він.