Трудові книжки в Україні потрібно скасовувати не одразу, а дати ринку праці час на перехідний період.

На цьому наголосив народний депутат від «Батьківщини» Михайло Цимбалюк, коментуючи виданню «Лівий берег» трудовий кодекс, який напередодні презентували в Уряді.

За словами політика, електронна база трудового стажу може піддаватися хакерським атакам і просто зникнути. А це створить передумови для афер та маніпуляцій, як під час працевлаштування, так і в питаннях пенсійного забезпечення.

«У підсумку людина залишиться без своєї трудової історії. На перехідний період необхідно зберегти й електронні, й паперові носії», – переконаний співавтор альтернативного законопроєкту «Про працю» Михайло Цимбалюк.

Народний депутат наголосив, що різноманітність трудових договорів для регулювання робочих відносин може створювати простір для маніпуляцій та порушення прав працівників.

«Роботодавцю буде вигідно тримати працівника у постійній напрузі, тобто сказати, що приймає на роботу на три місяці, потім на пів року. Людина буде жити у постійному відчутті тимчасовості, а роботодавець матиме можливість не тільки юридичного, а й психологічного тиску на працівника. Ці норми треба прибрати й розробити нові, враховуючи міжнародний досвід», – вважає Михайло Цимбалюк.