Нині, 23 червня, у режимі відеоконференції відбулася XII сесія Парламентської асамблеї Україна-Польща. Зокрема у своєму виступі народний депутат України Михайло Цимбалюк наголосив на проблемі захисту українських мігрантів у Польщі.

Трудова міграція між нашими країнами є найпопулярнішою, оскільки українців приваблюють для роботи закордоном географічна близькість, незначний мовний бар’єр та вищі зарплати. Щорічно у Польщі працюють до 2 мільйонів наших співвітчизників.

Так, Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном». Законопроектом пропонується скасувати вид ліцензування – надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Також документ покликаний встановити, що діяльність суб’єктів господарювання з посередництва у працевлаштуванні здійснюватиметься за декларативним принципом на підставі зовнішньоекономічного договору про надання посередницьких послуг у сфері працевлаштування укладеного з іноземним суб’єктом господарювання, який ведеться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Цей законопроект – крапля в морі, але, впевнений, що поступово вдасться створити максимальні умови захисту українців в Польщі. Очевидно, що настав час врегулювати соціальну політику на міждержавному рівні, адже космополітизм став ознакою цивілізованого громадянина світу, люди шукатимуть ті країни, які обирають індивідуально, комфортні для свого життя. Важливо, щоб кожна країна напрацьовувала законодавство щодо трудових мігрантів незалежно від країн, з яких до них приїжджають.

Щодо України і Польщі, то нам необхідно працювати над відновленням регулярного транспортного сполучення в умовах пандемії, а також узгоджувати питання спрощення процедур отримання робочих віз і взяти під контроль за діяльністю візових центрів, які особливо в період пандемії не завжди якісно надають свої послуги.

Ми також повинні розглянути можливість укладення угоди в галузі працевлаштування сезонних робітників, яка дозволить врегулювати актуальні питання перебування українських трудових мігрантів на території Польщі.

Без перебільшення – після певного призупинення взаємодії, зумовленого пандемією коронавірусу, постає необхідність відновлення двосторонньої співпраці на всіх напрямах. І відправною точкою для цього є нинішнє засідання парламентської Асамблеї Україна-Польща.