Рідний Дрогобич у моєму серці, куди б не завела мене доля.  Панорамні вогні вечірнього міста уже при в’їзді зворушують душу, особливо, якщо  повертаюсь із далекої поїздки. Тут усе рідне і близьке, зрозуміле та  загадкове водночас.

…Дивлячись на теперішній стан, ловиш себе на думці, що влада працює на знищення міста. Захопившись ремонтом центральної площі, посадовці  вирішили зібрати собі всі лаври і бонуси у містян, але як же занехаяно та занедбано периферійні мікрорайони! Яке ж бездоріжжя та розбиті тротуари, щойно покидаєш центр. У населених пунктах дорожнє полотно відремонтоване до певної межі, а в самому Дрогобичі основну увагу приділяють лише центральним вулицям. Потрібно скласти план ремонту всіх доріг майбутнього ОТГ і нарешті проводити автошляхи в ті села, куди ще й досі не дійшов асфальт! Люди повинні знати, що на їхній вулиці теж нарешті  буде свято і це станеться уже в найближчому часі!

Я  твердо стою на позиції: стратегія розвитку майбутньої територіальної громади  повинна охоплювати і працювати в інтересах усіх її мешканців, навіть  найменших сіл, а це не тільки центральна площа та прилеглі вулиці Дрогобича!

Проблем, спільних із довколишніми селами, у нас чимало. Одна з найбільших проблем регіону – утилізація сміття. Це бомба уповільненої дії, закладена під наше майбутнє. Усвідомлюю, що це біда не тільки Дрогобиччини, і навіть не Львівщини, а й України загалом. Але в Дрогобиччині  вона стоїть вкрай гостро. Повністю це вирішити неможливо без допомоги центральної влади. Та все ж ліквідувати стихійне сміттєзвалище, що утворилося на околиці Дрогобича, можна об’єднавши зусилля територіальних громад, зокрема і з сусідніх районів. Вірю, що за спільним столом переговорів  представникам громад, які мають подібні проблеми, вдасться домовитись та віднайти раціональні рішення.

Вирішення проблеми сміття в Дрогобичі бачу одним із ключових завдань майбутньої влади, і її шлях – це пошук партнерів та консолідація зусиль якомога більшої кількості багатьох громад.

Ще одна екологічна проблема і загроза – Стебницькі рудники та карстові провалля. Проблема задавнена, а тому з часом лише загострюється. Тут без допомоги центральної влади теж не обійтися. Потрібні спільні напрацювання уряду та їх схвалення на законодавчому рівні. Народні депутати від ВО «Батьківщина», зокрема Михайло Цимбалюк, добре інформовані про проблему, тому з боку фракції у Верховній Раді маємо підтримку та розуміння, однак лише голосів «Батьківщини» недостатньо.

Ще одне з надважливих завдань майбутньої  місцевої влади – залучення інвестицій. Бо навіть забезпечивши містянам та селянам ідеальну інфраструктуру та благоустрій, брак робочих місць і надалі сприятиме відтоку наших громадян за кордон. За останні роки у Дрогобич так і не прийшов жоден великий інвестор. Немає його і у прилеглих селах. Однак у сусідніх районах саме завдяки залученню інвестицій вдається відкривати нові підприємства та створювати робочі місця. Якщо це вдається нашим сусідам, то чому не зможемо ми? Затребувавши в команду фахівців у сфері залучення інвестицій можна і потрібно виправляти недоопрацювання теперішньої та попередньої влад.

Щодо сіл, то підтримка малих фермерських господарств – шанс  зупинити вимирання сіл та забезпечити їм сталий розвиток. Сільське життя мені знайоме не з розповідей – мій рід із села Медвежа на Дрогобиччині. Здавалося б, у теперішні часи люди в селі вже так важко не працюють, отже ж ніби краще стало на селі? Та це лише на перший погляд. Насправді наші села вимирають. Заростають  поля, пасовиська, майже повністю зникає одноосібне господарство, а йому на заміну не прийшло нічого. Розвиток фермерства – це поодинокі явища, радше виняток, аніж тенденція. Молодь виїжджає із сіл, пустками стоять хати, дедалі менше наповнення учнів у класах сільських шкіл.  Покращення умов, відремонтовані будинки у селян – переважно із заробітчанського тяжкого хліба. Але чи про таке село ми говорили на зорі державності? Та й взагалі, чи про таке життя загалом ми мріяли, коли  у 1991 році до сліз раділи проголошеній Незалежності України?! Однозначно, що ні.

Ще один важливий напрям, який потрібно розвивати, – туризм. В останні роки спостерігаємо розвиток туризму в Дрогобичі  та відновлення туристичних об’єктів. Однак є низка проблем, які потребують вирішення, зокрема це стосується Дрогобицької солеварні. Вже тривалий час одне з найстаріших  підприємств, які постійно діють, перебуває фактично в стані руїни, часто опиняється під загрозою закриття. Вважаю, що впорядкування всієї території та реалізація проєкту, який пропонують місцеві активісти, вартий уваги, але й, водночас, є розуміння, що на це потрібні мільйони гривень, а передусім вирішення питання власності.

Переконана, що потенціалом для розвитку внутрішнього туризму наділене кожне, навіть найменше село. Елементарне облаштування відпочинкових зон, водойм, благоустрій відразу ж відкривають туди потік відпочивальників із міста на вихідні. Тому в майбутньому місцева влада має особливо сприяти та підтримувати підприємців, які мають бажання займатися облаштуванням таких локацій.

Нині, коли ми стоїмо на порозі історичної події – завершення реформи децентралізації – дуже важливо, щоб майбутня влада працювала для добра громад усіх населених пунктів, які ввійдуть до складу ОТГ. Дрогобицька ОТГ, окрім міст Дрогобича та Стебника, складатиметься з 31 села. Серед них є села з кращими та гіршими умовами проживання, рівнем розвитку інфраструктури, громадського сполучення тощо. Нова влада, яку оберуть виборці, повинна забезпечувати та дбати про гідні умови життя всіх мешканців. Це серйозний виклик. Уміння налагодити комунікацію, співпрацю,  партнерські відносини – завдання не з простих. Це не під силу випадковим людям владі, людям без знань, умінь та досвіду.

Але це цілком під силу професіоналам зі значним політичним і  управлінським  досвідом. У кожному  місті та селі  ВО «Батьківщина» має свої осередки, де задіяні актині представники громади, які знають усі місцеві проблеми та біди. Наша партія – згуртована команда однодумців із внутрішньою дисципліною та високим рівнем вимог до кожного учасника.  І ми  не боїмося серйозних викликів. Тому ВО «Батьківщина» готова  брати на себе відповідальність за майбутнє  ОТГ і вже з перших днів починати та працювати на його благо і розвиток.

Світлана Маменька, голова Дрогобицької міської партійної організації ВО «Батьківщина»