Щороку 14 грудня в Україні вшановують подвиг ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції, які врятували не лише українську землю, а й усе людство від поширення смертельної небезпеки ядерної стихії.

Саме у цей день в 1986 році завершилося будівництво захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС. Нині особливо важливий соціальний захист кожного «чорнобильця», адже вони заслуговують на повагу – як з боку кожного з нас, так і з боку держави.

Конституційний Суд України уже двічі ухвалював рішення щодо відновлення виконання державою своїх прямих обов’язків, затверджених у статті 16 Конституції України, згідно з якою «подолання наслідків Чорнобильської аварії – це обов’язок держави».

Мова йде про скасовані соціальні виплати та пільги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Сьогодні чиновники роблять все для того, щоб пояснити свою бездіяльність, посилаючись на проєкти Державних бюджетів, мовляв, коштів на цю категорію громадян немає. Зрештою Кабінет Міністрів України має відкоригувати Державний бюджет на 2021 рік, аби повернути «чорнобильцям» їхні пільги.

Паралельно наша команда у парламенті маленькими кроками бореться за відновлення соціальної справедливості. Напередодні Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів підтримав включення до порядку денного законопроєкту про зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення лікування постраждалих громадян та збільшення для них пільг мого авторства та колег по парламенту.

Конституція України гарантує, що здоров’я є найвищою соціальною цінністю, і кожен громадянин має право на охорону здоров’я та медичну допомогу. Наразі більшість «чорнобильців» не мають можливості забезпечити своє лікування. А тому наш обов’язок максимально підтримувати незахищені верстви населення…